TUZLARIJE - BILTEN TK

15.07.2016.
Košarkaši BiH dočekat će Rusiju u Tuzli
Utakmica Bosna i Hercegovina – Rusija, u okviru kvalifikacija za Europsko prvenstvo u košarci 2017.godine, odigrat će se u Tuzli, dogovoreno je na današnjem sastanku premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatana Muratovića sa članom Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH Mirsadom Đonlagićem i sekretarom KS BiH Dubravkom Barbarićem.

Tuzlarije


„Tuzlanski kanton se već ranije pokazao kao dobar domaćin kada je u pitanju organizacija međunarodnih sportskih susreta i nama je čast i zadovoljstvo da ugostimo naše najbolje košarkaše. Posebno nam zadovoljstvo pričinjava činjenica da u našoj ekipi, osim selektora Mulaomerovića, imamo i Teletovića, Nurkića, Kikanovića, Miloševića, Sulejmanovića, Karahodžića i Halilovića koji potiču sa ovih krajeva" rekao je premijer Gutić i dodao da prihvaćanjem domaćinstva kantonalna Vlada potvrđuje svoje opredjeljenje da pruži podršku održavanju svih sportskih takmičenja koja imaju međunarodni karakter. „To je prilika da svi mi, uz naše domaće privrednike, svako na svoj način, pokažemo kako se brani Bosna i Hercegovina" istakao je premijer Gutić.

„Uzimajući o obzir da se radi o veoma važnoj utakmici, kao i činjenicu da će košarkaška velesija Rusija u Tuzlu doći u svom najjačem sastavu, uključujući i Kirilenka, onda se slobodno može reći da se radi o sportskom događaju godine" rekao je Đonlagić.

Na kraju sastanka premijer Gutić i ministar Muratović su uputili čestitke predstavnicima Košarkaškog saveza BiH na svim dosadašnjim rezultatima koji se ostvaruju u veoma teškim uslovima za rad.

Osim Rusije, sa našom reprezentacijom u grupi „C" je još i Švedska, a na prvenstvo slijedeće godine plasirat će se pobjednici sedam grupa i četiri najbolje drugoplasirane selekcije. Predstavnici KSBiH istakli su očekivanje da se naša reprezentacija uz dvije pobjede protiv Švedske i boljom koš razlikom protiv Rusije, direktno plasira na Eurobasket 2017, koji će biti održan u Finskoj, Izraelu, Rumuniji i Turskoj.

Priredio(la): Vlada TK