TUZLARIJE - BILTEN TK

15.09.2016.
Del Vechio:
Neophodna snažnija saradnja BiH i Hrvatske
U narednom periodu neophodno je dodatno jačati saradnju Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, prvenstveno u segmentu povezivanja mladih ljudi i studenata, te pripremi projekata za aplikaciju na EU i IPA fondove, rekao je tokom sastanka sa premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem i ministrom zdravstva Bahrudinom Hadžiefendićem ambasador Republike Hrvatske u BiH Nj.E. Ivan Del Vechio.

Tuzlarije


Ambasador Del Vechio je također pohvalio rad Vlade Tuzlanskog kantona u proteklom periodu ističući da je „primjetna stabilizacija stanja, društvenih prilika i poboljšanje poslovnog ambijenta, a impresivna je borba Tuzlanskog kantona za ravnomjerniju raspodjelu javnih prihoda".

Govoreći o mogućnostima zajedničkog nastupa prema EU i IPA fondovima još jednom je akcentiran projekat čišćenja jezera Modrac koje pripada slivu rijeke Save. „Tim projektom bi se rijeka Sava i njen vodotok zaštitili na izvoru, a ne na ušću, odnosno bili bi smo u mogućnosti apsorbovati i amortizovati veće količine vode koje se sa obronaka okolnih planina slijevaju u jezero, a zatim svoj tok nastavljaju prema Savi", rekao je premijer Gutić.

Premijer Gutić se zahvalio na iskazanoj podršci, te današnjem predavanju koje je ambasador imao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli, ističući bogatu biografiju ambasadora Del Vechia iz koje se i na osnovu koje studenti imaju mnogo toga za naučiti. Premijer Gutić je ovom prilikom izrazio i opredjeljenje Vlade TK da u narednom periodu radi na infrastrukturnom otvaranju Tuzlanskog kantona, i to prije svega prema Orašju, odnosno Europskoj uniji, što će nesumnjivo doprinijeti snažnijem privrednom i ekonomskom razvoju.

Osim Nj.E. ambasadora Del Vechia, današnjem sastanku prisustvovao je i konzul Hrvatskog konzulata u Tuzli Ivan Bandić.

Priredio(la): Vlada TK