TUZLARIJE - BILTEN TK

20.09.2016.
Zamjenik premijera Federacije BiH posjetio Tuzlanski kanton
Stanje u oblasti rada, socijalna pitanja, ali i uopće saradnja Vlade TK i FBiH, bili su tema današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona predvođene premijerom Begom Gutićem sa zamjenikom premijera Federacije BiH i ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom i njegovim saradnicima.

Tuzlarije


Ovom prilikom premijer Gutić je rezimirao stanje u Tuzlanskom kantonu, te još jednom ukazao na neravnopravan tretman Tuzlanskog kantona u Federaciji BiH, a što se direktno odražava i na zaposlenost i socijalno stanje u našem kantonu.

"Danas smo zaključili da je saradnja institucija TK i FBiH na visokom nivou, ali da ima određenih oblasti u kojima bi se taj nivo mogao podići. Nismo zadovoljni odnosom Federalne vlade kada su u pitanju grant sredstva, koja se dodjeljuju s nivoa FBiH u oblasti poljoprivredne proizvodnje, obrtništva, kulture i sporta, a ukazali smo i na potrebu brzog donošenja Zakona o uvezivanju radnog staža. Također aktualizirali smo pitanje Zakona o pripadnosti javnih prihoda, te smo se složili da postojeći zakon nije pravičan" rekao je premijer Gutić, dodavši da je ministar Drljača obećao da će se do kraja godine ovaj zakon naći na dnevnom redu federalne vlade.

Također ovu priliku premijer Gutić je iskoristio i da ukaže na pozitivne trendove u našem kantonu, prije svega na porast broja zaposlenih, pokrivenost uvoza izvozom i sl.

"Mi smo s naše strane učinili sve što je bilo u našoj moći i to je dalo određene rezultate. Ipak za značajniji iskorak neophodna nam je kvalitetnija podrška Vlade Federacije BIH" zaključio je premijer Gutić.

Ministrica rada i socijalne politike TK Danijela Simić ovu je priliku iskoristila, te ministra Drljaču informisala o aktivnostima koje Kantonalna vlada provodi u vezi sa izgradnjom Centra za autizam, te zatražila da se i Vlada Federacije uključi u rješavanje ovog pitanja.

"Kantonalna Vlada je ispunila sve svoje obaveze koje je preuzela prilikom planiranja izgradnje Centra. Nažalost naš partner nije ispunio svoj dio obaveza, tako da još uvijek nismo okončali ovaj veoma značajan projekat", rekla je ministrica Simić.

Dopremijer FBiH ocijenio je da je s kantonalnim premijerom imao vrlo kvalitetan razgovor, naznačivši da su iznesena značajna pitanja za Tuzlanski kanton, koja traže rješavanje, a koja će, kako tvrdi ići sukcesivno.

"Saradnja između ministarstva rada i socijalne politike FBiH i Vlade TK se odvija dvosmjerno, dogovorili smo moduse i dinamike koje bi mogle uslijediti nakon današnjeg razgovora, kako bi se određena pitanja mogla rješavati. Želimo da Tuzla osjeti da ima podršku Vlade FBiH. Jedan od mojih ličnih zaključaka je traženje novih modusa kvalitetnijih i novih oblika saradnje" istakao je ministar Drljača.

Priredio(la): Vlada TK