TUZLARIJE - BILTEN TK

21.02.2017.
Predstavnici Asocijacije sportskih novinara FBiH posjetili premijera Gutića

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić razgovarao je danas sa predstavnicima Asocijacije sportskih novinara Federacije BiH, koje je predvodio predsjednik Asocijacije Emir Delić. Tokom razgovora je naglašen značaj sportskog novinarstva kao vrlo specifične, ali izuzetno bitne, grane novinarskog zanimanja. Ukoliko se uzme u obzir dinamika razvoja sporta, pred sportske novinare danas se stavljaju sve veći izazovi.

Tuzlarije

S tim u vezi predstavnici Asocijacije su upoznali premijera Gutića sa aktivnostima koje namjeravaju realizirati u narednom periodu. Posebna pažnja je posvećena radu sa mladim novinarima, pa su čelnici Asocijacije predstavili i detalje organizacije novinarske radionice za mlade sportske novinare, koja bi trebala biti održana sredinom marta ove godine, a na kojoj će učešće uzeti i mladi novinari i studenti sa područja Tuzlanskog kantona. 
Premijer Gutić je podržao ove aktivnosti ističući zadovoljstvo što u Bosni i Hercegovini djeluje novinarsko udruženje koje realizuje značajne projekte za budućnost svoje profesije i koje unutar samog sebe pronalazi dovoljno snage, elana i požrtvovanosti da pomogne svojim mladim kolegama u usvajanju novih znanja i profesionalnih principa. 
„Komercijalizacija sporta i sloboda izražavanja kod većine je pogrešno shvaćena. Danas imamo vrlo malo znalaca specijalista iz neke sportske oblasti koji mogu javnosti prenijeti ili dočarati stvarnu situaciju sa borilišta. S tim u vezi, a imajući u vodu vrsnost predavača, očekujem da ova edukativna aktivnost Asocijacije pomogne mladim, ali i onim nešto starijim novinarima koji se bave ovom djelatnošću da unaprijede svoj rad“ rekao je ovom prilikom premijer Gutić.
Inače, Asocijacija sportskih novinara FBiH je punopravni član AIPS-a, svjetske asocijacije sportskih novinara, a osim predsjednika Delića današnjem sastanku su prisustvovali velikan sportskog novinarstva u Bosni i Hercegovni Sinan Sinanović, te Almir Šećkanović.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK