TUZLARIJE - BILTEN TK

22.02.2017.
Premijer Tuzlanskog kantona sa saradnicima posjetio MUP TK


Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Begom Gutićem boravila je danas u zvaničnoj radnoj posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova,
Posjeta je organizovana je u povodu ostvarenih rezultata Uprave policije MUP-a TK-a i realiziranih aktivnosti na adaptaciji zgrade sjedišta ovog ministarstva.

Tuzlarije

„Jedan od razloga posjete je da čestitamo MUP-u TK-a i Upravi policije na rezultatima rada koji su ostvareni tokom 2016.godine, a koji su prema relevantnim pokazateljima odlični, s akcentom na rješavanje nekoliko krivčnih dijela, u saradnji sa pravosudnim organima, a koja su u posljednje vrijeme uznemirila javnost.

Jedan od zadataka predviđenih Planom i programom Vlade TK-a jeste borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i jačanje kadrovskih i materijalnih kapaciteta, a svjedoci ste da smo u posljednje dvije godine ostvarili značajne rezultate u realizaciji navedenog. Pored rekonstrukcija šalter sala i nekoliko policijskih stanica u prošloj godini, rekonstruisana je i zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova“, izjavio je premijer Gutić.

Ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić je izrazio zahvalnost premijeru Gutiću i ministrima na posjeti i podsjetio da je opredjeljenje Vlade TK-a i resornog Ministarstva stvaranje jake, profesionalne, efikasne, materijalno-tehnički i kadrovski osposobljenje policije, te da su u tom pogledu ostvareni veliki pomaci. Također, u planu je nastavak navedenih aktivnosti, u cilju stvaranja kvalitetnijih i boljih uslova u svim organizacionim jedinicama, rečeno je danas. Za adaptaciju sjedišta zgrade MUP-a TK-a uloženo je oko 270.000 KM, čime su sve organizacione jedinice u sjedištu dobile bolje uslove za rad.
„U protekloj 2016.godini ostvareni su predviđeni programski ciljevi i zadaci Uprave policije TK-a, što se ogleda u smanjenju broja krivičnih djela i povećanju procenta rasvijetljenosti krivičnih djela, s akcentom na smanjenje krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata. S druge strane, povećane su aktivnosti na suzbijanju i sprečavanju zloupotrebe opojnih droga, gdje možemo izdvojiti podatak da je zajedno sa FUP-om oduzeta impozantna količina opojne droge, negdje oko 10 kilograma.

Smanjen je broj prekršaja po javnom redu i miru, kao i broj poginulih u saobraćajnim nezgodama. Intenzivno se radi na rasvjetljavanju krivičnog djela ubistva koje se dogodilo krajem prošle godine, a u saradnji sa Tužilaštvom Tuzlanskog kantona lišene su slobode osobe, koja se najvjerovatnije mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelima počinjenim nedavno na području periferije grada Tuzla“ istakao je policijski komesar Fadil Šljivić.

Osim premijera Gutića, u današnjoj radnoj posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova bili su ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić i ministar finansija Jakub Suljkanović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK