TUZLARIJE - BILTEN TK

24.02.2017.
Delegacija Univerziteta u Pečuhu posjetila Tuzlanski kanton
Tuzlarije


Delegacija Univerziteta u Pečuhu (Republika Mađarska) predvođena rektorom Jožefom Bodišem, posjetila je danas Vladu i premijera Tuzlanskog kantona Begu Gutića. Tema razgovora bile su mogućnosti proširenja već postojeće saradnje koju grad Pečuh i Univerzitet u Pečuhu imaju sa našom regijom. Prije svega, a obzirom na brojne komparativne sličnosti, to se odnosi na univerzitetsku i saradnju kliničkih centara.

„Prirodno je da se ovako vežu i međusobno sarađuju bliske regije. Danas smo konstatovali da saradnja već postoji, ali da ju je potrebno intenzivirati. Kao Vlada, mi ćemo takvim projektima međusobne saradnje dati punu podršku i stat ćemo iza svih onih projekata koji budu dogovoreni između Univerziteta u Tuzli i Univerziteta u Pečuhu, odnosno našeg kliničkog centra i kliničkog centra u Mađarskoj“, rekao je ovom prilikom premijer Gutić.

Obzirom da Mađarska i Bosna i Hercegovina dijele dio slične historije, a da je Mađarska prilikom priključenja Europskoj uniji uspješno okončala svoje tranzicijske procese, međusobna saradnja i razmjena iskustava može biti od koristi i u pogledu načina harmonizacije normativa, rečeno je također, tokom današnjeg sastanka.

„Ovaj sastanak uvod je u one, konkretnije i detaljnije razgovore koje ćemo danas imati sa delegacijama Univerziteta u Tuzli i Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Na Univerzitetu ćemo se, osim saradnje medicinskih fakulteta koncentrirati i na tehničke nauke. Ta saradnja odnosi se između ostalog na razmjenu nastavnog kadra, razmjeni studenata, učešće na zajedničkim istraživačkim projektima, te zajedničke izrada zajedničkih projekata za apliciranje za sredstva međunarodnih fondova“, rekao je rektor Bodiš.

Osim rektora Bodiša, današnjem sastanku prisustvovali su prorektor za strategiju i odnose Đula Zeller, direktor Kliničkog centra u Pečuhu Tamaš Decsi, prodekan Medicinskog fakulteta i šef Instituta za operativnu medicinu Ištvan Silard, prodekan Tehničkog i informatičkog fakulteta Gabriela Medveđ, predstavnica Samouprave županijskog centra Pečuha i direktorica JU Gradskog razvoja Eva Mikeš, šef odeljenja za strategiju Univerziteta u Pečuhu Čaba Ruža, te ekonomski savjetnik u Ambasadi Mađarske u BiH Dominika Horvat.

Delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona uz premijera Gutića činili su ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović, ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić, rektor Univerziteta u Tuzli Samir Nurić, prorektor za nastavu i studentska pitanja Bahrudin Šarić, te direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Nešad Hotić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK