TUZLARIJE - BILTEN TK

03.03.2017.
Rudnik soli „Tuzla“ primjer uspješne finansijske konsolidacije
Tuzlarije


Na danas održanoj redovnoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Informaciju o finansijskoj konsolidaciji privrednog društva Rudnik soli „Tuzla“ d.d. Tuzla. Na osnovu izvještaja privrednog društva Rudnik soli „Tuzla“ d.d. Tuzla, može se zaključiti da su se, u cilju realizacije finansijske konsolidacije duga, do kraja 2016. godine uspjele završiti planirane aktivnosti. To znači da su odobreni postupci finansijske konsolidacije izmirenja duga po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje i na ime isporučene električne energije u potpunosti realizovani.

Ovim su i okončane intenzivne aktivnosti Vlade Tuzlanskog kantona da spasi Rudnik soli „Tuzla“ od finansijskog kolapsa. Realizacijom ovih aktivnosti riješene su obaveze u iznosu od 1.233.732, 15 KM po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje, te više od 2.000.000, 00 KM obaveza prema Elektroprivredi Bosne i Hercegovine.

Sporazum o finansijskoj konsolidaciji duga na osnovu doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti sa Federalnim Zavodom za zapošljavanje nije potpisan ali je potpisan Sporazum o finansijskoj konsolidaciji duga sa JU SzZ TK. S tim u vezi Rudnik će u narednom periodu nastojati da servisira ovaj dug, te time i okonča postupak finansijske konsolidacije.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK