TUZLARIJE - BILTEN TK

23.08.2008.
Obavezan program predškolskog odgoja i obrazovanja
Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Nacrt zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju Tuzlanskog kantona.

U oktobru 2007. godine usvojen je Okvirni zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju u Bosni i Hercegovini kojim su utvrđeni principi, ciljevi, standardi i normativi za pripremu zajedničkih nastavnih jezgri programa za obavljanje funkcije predškolskog odgoja i obrazovanja, upravljanje, rukovođenje stručnih standarda, vrste evidencije, finansiranje, nadzor i druga pitanja u vezi sa organizacijom i osnivanjem predškolskih ustanova.

Niži nivoi vlasti obavezni su usvojiti usklađene zakone o predškolskom odgoju i obrazovanju u skladu sa Okvirnim zakonom.
Nacrt Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju predviđa da je u godini pred polazak u osnovu školu predškolski odgoj i obrazovanje obavezno za svu djecu predškolske dobi.

Obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja pred polazak u osnovnu školu je namijenjen djeci predškolske dobi koja nisu obuhvaćena nekim drugim oblikom predškolskog odgoja i obrazovanja. To su povremene i kontinuirane aktivnosti, koje se mogu organizovati jednom ili više puta u sedmici u maksimalnom dnevnom trajanju od tri sata, a u ukupnom trajanju od minimalno 150 sati, u skladu sa potrebama i interesima porodice i djeteta.

Nacrtom Zakona predviđeno je da osnivač predškolske ustanove osigurava sredstva potrebna za osnivanje, rad i provođenje predškolskog odgoja i obrazovanja, te sredstva za plaće i druge naknade zaposlenih i materijalne troškove.

Iz Budžeta Kantona predviđeno je sufinansiranje dijela troškova predškolskog odgoja i obrazovanja za određeni broj kategorija djece. Pravo na sufinasiranje i visinu srdstava bilo bi utvrđeno posebnim Pravilnikom Ministarstva za rad i socijalnu politiku u zavisnosti od visine odobrenih sredstava u Budžetu Kantona.

Priredio(la): S.M.