TUZLARIJE - BILTEN TK

07.03.2017.
Vlada TK
Kantonalna javna preduzeća i javne ustanove uspješno okončale 2016. godinu
Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić upriličio je danas prijem za rukovodioce javnih preduzeća i ustanova u nadležnosti Kantona, koje su sa pozitivnim poslovnim rezultatom okončale 2016. godinu. Premijer Gutić je direktorima ovih preduzeća uputio iskrene čestitke na ostvarenim rezultatima, te istaknuo da je cilj ovog sastanka bio da se pokaže da i država može biti dobar poslodavac i domaćin.

Tuzlarije


Premijer je naglasio da se iz izvještaja gotovo svih javnih ustanova i javnih preduzeća u Tuzlanskom kantonu može zaključiti da su svoje programske aktivnosti realizirali u potpunosti i završili poslovnu godinu sa pozitivnim finansijskim rezultatom.
„Postignuti rezultati zasluga su timskog rada svih nas. Veoma je bitna otvorena komunikacija koju smo imali u proteklom periodu i nadam se da ćemo istim smjerom nastaviti i ubuduće“ rekao je premijer Gutić tokom sastanka i dodao da „zadatak javnih preduzeća, a posebno javnih ustanova nije da ostvaruju permanentnu dobit, već da izvršavaju društvenu funkciju, što su ova društva u potpunosti ispunili“.

Između ostalih danas je rečeno da su značajne rezultate ostvarili RTV TK, Međunarodni aerodrom Tuzla, Rudnik soli Tuzla, Direkcija regionalnih cesta TK, Zavod zdravstvenog osiguranja, Bosanski kulturni centar Tuzla, JP Šume TK, Spreča d.d., Univerzitetski klinički centar Tuzla, te da su svoju ulogu u društvu u potpunosti opravdali JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla i JU Narodno pozorište Tuzla.

Tuzlarije

„JU Narodna i univerzitetska biblioteka Derviš Sušić Tuzla u 2016. godini je uspješno poslovala i ostvarila višak prihoda nad rashodima u iznosu od 30.100 KM, a očekuje se da će i 2017. godina biti uspješna zbog prelaska na trezorsko poslovanje“, izjavila je vršilac dužnosti direktorice ove ustanove, Vesna Cvjetinović. Tokom protekle godine Biblioteka je po njenim riječima izdala oko 62.000 knjiga, uslužila oko 52.000 korisnika, upisano je preko 3.300 korisnika, a bila je domaćin preko 160 različitih kulturno animatorskih događaja.
Direktor JP Šume TK, Kadrija Omazić je istakao da ovo preduzeće nakon niza godina 2016. godinu okončalo pozitivnim rezultatom i podsjetio na deficit od 2.200.000 KM zabilježen prilikom elementarnih nepogoda, koje su zadesile Tuzlanski kanton u 2014 godini.
Proteklu godinu pozitivnim poslovanjem okončalo je i JP Spreča. Direktor ovog preduzeća, Suad Hasanović navodi da ostvareni prihod od djelatnosti ovog preduzeća, kao što su prikupljanje, prečišćavanje i distribucija industrijske vode i proizvodnja električne energije i projektovanje u hidrotehnici iznosi 2. 570.000 KM. Ostvarena bruto dobit je, po njegovim riječima oko 200.000 KM, što će se usmjeriti na nove investicije, prije svega izgradnju nove mini hidrocentrale.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK