TUZLARIJE - BILTEN TK

20.03.2017.
Ekološka svijest se razvija od najranijeg djetinjstva
Tuzlarije


Programi obiježavanje značajnih datuma iz oblasti ekologije, kao i projeti zaštite okoliša, bile su teme današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa predstavnicima Društva za zaštitu prirode „Eko zeleni“.

Kako je istaknuto ovo društvo ove godine, između ostalih, planira obilježiti tri značajna datuma iz oblasti ekologije, a to su Dan voda, Dan planete Zemlje i Dan okoliša. Kako je istakao predsjednik Društva Muhamed Omerović, „planirane su brojne aktivnosti koje uključuju učenike osnovnih škola sa područja našeg kantona, ali njihova realizacija ovisi o finansijskim mogućnostima i podršci koju Društvo uspije osigurati“.

Kako je istakao premijer Gutić, Vlada Tuzlanskog kantona redovno putem programa u ministarstvima podržava rad ovog udruženja, koje je prepoznato kao odgovran pokret koji se bavi konkretnim projektima, te će, obzirom na usmjerenost projektnih aktivnosti ka učenicima osnovnih škola, i ove godine pružiti svoju podršku.

„Ekološka svijest se razvija od najranijeg djetinjstva i veoma je bitno na vrijeme djeci početi ukazivati na bitnost brige o sredini u kojoj živimo. S tim u vezi uređenje okoliša, posebno javnih površina oko školskih objekata, zbog utjecaja na mlade osobe, zavrijeđuju posebnu podršku i pažnju Vlade Tuzlanskog kantona“ rekao je premijer Gutić i dodao da će on lično, ali i ministri u Vladi nastojati da potaknu privredne subjekte, posebno one koji spadaju u kategoriju zagađivača, da kroz učešće u ovim i sličnim projektima pokažu svoju društvenu odgovornost.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK