TUZLARIJE - BILTEN TK

20.03.2017.
Podrške privrednicima Tuzlanskog kantona
Posjeta privrednom društvu Aksemont iz Srebrenika
Tuzlarije


Današnjom posjetom privrednom društvu Aksemont iz Srebrenika premijer Kantona Bego Gutić i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona nastavili su praksu posjeta poduzetnicima i jačanja partnerskog odnosa sa privredom našeg kantona.

Ova Srebrenička kompanija jedna je od najsvjetlijih privrednih priča kako na području Tuzlanskog kantona tako i cijele BiH. Kvalitetom svojh proizvoda i konkurentnim cijenama Aksemont se uspješno bori na zapadno evropskom tržištu, a njihovi proizvodi u velikom procentu završavaju u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Švedskoj, Sloveniji i drugim zemljama Europske unije.

Tuzlarije


„U današnje vrijeme svaki čovjek koji upošljava sebe i barem još jednog radnika je poslovni heroj, a danas imamo priliku posjetiti kompaniju koja upošljava više od stotinu radnika. Takve kompanije, koje upošljavaju naše radnike, ispunjavaju svoje obaveze prema državi i društvu u kojem rade, imaju plan i perspektivu daljeg razvoja, u Vladi Tuzlanskog kantona će imati sigurnog prijatelja i poslovnog partnera“ istakao je tokom posjete ovom privrednom društvu premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Premijer Gutić i delegacija Vlade tokom posjete su vlasnika i direktora ove uspješne kompanije Kemala Atlića upoznali za planovima Vlade Tuzlanskog kantona za ovu godinu, te programima podrške privredi koji su već u fazi pripreme.

Tuzlarije


„Preko 20 miliona KM ove godine ćemo staviti na raspolaganje našoj privredi. Bit će to prilika da svi oni koji imaju ideje i žele investicijskim projektima razvijati privredna društva dobiju izuzetno povoljna kreditna sredstva. U toj liniji Vlada će na sebe preuzeti obavezu finansiranja kamata“, rekli su ministri razvoja i poduzetništva i industrije, energetike i rudarstva Nermin Hodžić i Srđan Mićanović.

„Naš plan je da iz srednjeg, prerastemo u veliko preduzeće gdje bi zaposlili više od 500 ljudi. U tom pravcu neophodno je uporedo širiti naše kapacitete. Perspektiva je takva da se može udesetorostručit, ali je potrebno prvo osigurati prostorne kapacitete, a onda krenuti u investicijske projekte. U tom smislu podrška Vlade i lokalne zajednice će nam svakako mnogo značiti“, kaže Alatić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK