TUZLARIJE - BILTEN TK

10.04.2017.
Prijem za Udruženje distrofičara Tuzlanskog kantona
Aktivnosti koje provode i problemi s kojima se suočavaju u svom radu bile su teme današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona sa predstavnicima Udruženja građana oboljelih od distrofije Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Kako je rečeno zbog brojnih oblika pomoći koju Udruženje pruža svojim teško bolesnim članovima ono je već prepoznato i dokazalo se kao uzdanica ovoj populaciji.
„Sav svoj rad mi finansiramo putem projektnih aktivnosti, međutim ti prihodi nažalost nisu dovoljni za rad ove organizacije. Osim klasičnih oblika pomoći i onoga što se finansira putem projekata, mi brojne aktivnosti provodimo iz čisto humanih razloga, kako bi smo za našim oko 150 članova pružili pomoć u savladavanju svakodnevnih poslova. Nažalost i takve aktivnosti generišu određene troškove i zahtijevaju određena sredstva“, rekao je ovom prilikom predsjednik Udruženja Dalibor Lukić.

Premijer Gutić je ovom prilikom izrazio svoje razumijevanje za poteškoće s kojima se susreću oboljeli od distrofije, te pohvalio angažman Udruženja.
„Vaša humana misija zaslužuje dodatnu podršku, ne samo Kantonalne vlade, nego i svih drugih institucija, a prije svih lokalnih vlasti. U narednom periodu mi ćemo nastojati pokazati socijalnu osjetljivost i kroz proces zapošljavanja osoba oboljelih od distrofije u kantonalne organe uprave“, rekao je premijer Gutić ukazujući da je zapošljavanje osoba sa invaliditetom i posebnim potrebama društvena i moralna obaveza svih, kako državnih organa i institucija, tako i privrednih društava i javnom ili privatnom vlasništvu.

Tokom sastanka ministri zdravstva Bahrudin Hadžiefendić i rada, socijalne politike i povratka Zoran Jovanović su predstavnike Udruženja uputili na programe koje Vlada svake godine raspisuje, a na koje se, sa svojim projektima, mogu prijaviti udruženja i nevladine organizacije, te im ponudili svoju i pomoć osoblja u ministarstvima prilikom kreiranja aplikacija.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK