TUZLARIJE - BILTEN TK

24.08.2008.
Zavšen jubilarni 35. Međunarodni sajam poljoporivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive


Danas je u Gradačcu završen 35. jubilarni Međunarodni sajam poljoporivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive, petodnevna manifestacija na 15.000 m2 zatvorenog i otvorenog prostora. Na sajmu se okupilo oko 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Holandije, Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Češke i Turske. Sajam je bio za 20% veći od prethodnog. U strukturi izlagača na sajmu je bilo 40% onih koji izlažu prvi put.

„Ovogodišnji 35. jubilarni Sajam okupio je do sada najveći broj izlagača koji su se predstavili na do sada najvećem prostoru . Nadam se da su izlagači obavili uspješne poslovne razgovore što je jedan od ciljeva ovakvih okupljanja. Svi programski sadržaji su realizovani a posjetioci su mogli vidjeti široku lepezu proizvoda“, rekao je direktor Gradačačkog sajma Husein Topčagić.

U organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo i Tehnološkog fakulteta Tuzla održano je III stručno- naučno savjetovanje „AgroTECH“ na kojem se govorilo o zaštiti vode, zraka i tla, te proizvodnji bilološki ispravne hrane.

Udruženje poljoprivrednika integralne proizvodnje Gradačac održalo je 4. izložbu voća i povrća, a dodjeljene su nagrade najboljim voćarima i povrtlarima sjeveroistočne BiH.
Ni ove godine nije izostala dodjela medalja za kvalitet izloženih proizvoda koji su ocjenjivali stručnjaci sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu. Dodjeljene su 23 zlatne, 17 srebrnih i 5 bronzanih medalja. Ocijenjen je i kvalitet izložbenih eksponata, a najbolji su dobili prestižne medalje Sajma šljive.

Na večeri izlagača dodjeljena su jubilarna priznanja za razvoj i afirmaciju Gradačačkog sajma, a za podršku u organizaciji Sajma šljive priznanja su dobili Nedžad Branković, premijer Vlade FBiH, Enes Mujić, premijer Vlade TK, Damir Ljubić i Amir Hasić ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u vladama F BiH i TK, te Boris Mesarić, predsjednik Uprave „Pertokemije“ iz Kutine koja obilježava 40 godina postojanja i učesnik je svih 35 sajmova u Gradačcu.

Pored domaćih izlagača poput «Sarajevske pivare» i mljekare «Inmer» Gradačac koja je od prošle godine u sastavu Dukat grupe», FDS, Bimala iz Brčkog, Veterine Sarajevo, na Sajmu šljive su se predstavili „Iverak“ Valjevo(Srbija), «Petrokemija» Kutina i «Đakovština» Đakovo te Eurogrupa» Zagreb iz Republike Hrvatske.

Zanimljivo je da «Pertokemija» koja proslavlja 40. godina postojanja izlaže svoje proizvode na svim dosadašnim sajmova u Gradačcu i ove godine je oficijelni sponzor.

I ove su godine veoma bili posjećeni izložbeni eksponati mehanizacije i poljoprivrednih mašina a upriličen je i značajan broj kolektivnih nastupa na Sajmu šljive poput grupacije MIMS, privrednika Posavskog i Sarajevskog kantona, Brčko Distrikta, Privredne komore i Obrtničke F BIH.
Značajan nastup su imali Zadružni savez BiH, grad Düren, privrednici iz Tešnja, Fojnice, Goražda Živinica, te brojne bankarske organizacije i institucije.

Održane su promocije turističkih potencijala Turističke zajednice TK, prezentovana je kreditna linija Razvojne banke F BiH, rad Udruženja sjemenara F BiH i Registar poljoprivrednih gazdinstava za koji je rečeno da je jedan od najvažnijih projekata resornog federalnog ministarstva. Održana je i prezentacija „Isplativih solarnih sistema za zagrijavanje vode“ koji će biti testirani na području općine Gradačac.

Na sajmu se govorilo o stanju agrara, a poljoprivredni proizvođači su imali priliku razgovarati sa predstavncima vlasti FBiH i TK.
Otvorena je savremena farma muznih krava doo „Milk COW“ u Kerepu. Farmu je otvorio Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva gospodin Damir Ljubić. Firmi „Eurotrans“ je dodjeljen certifikat DIN EN ISO 9001:2000 i CAC/RCP.

Sajamske dane pratio je i veliki broj kulturnih sadržaja čiji je organizator bila općina Gradačac, a sam grad i sajamske prostore u proteklih pet dana je posjetilo više od 25.000 gostiju.

PRESS CENTAR GS