TUZLARIJE - BILTEN TK

10.04.2017.
Domaća pamet i informatizacija zdravstvenog sistema

Implementacija projekta uvođenja elektronskih zdravstvenih legitimacija, odnosno sigurnosni aspekti ovog projekta bili su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra zdravstva TK Bahrudina Hadžiefendića sa generalnim direktorom kompanije "Elatec" iz Gračanice Muamerom Jarovićem i inženjerom za poslovni razvoj Melisom Šaćerbegović Mehmedović.

Tuzlarije


- "Elatec" danas može ponuditi sistem sa personaliziranim čip karticama u skladu sa svim zahtjevima Europske unije. Želja nam je u Tuzlanskom kantonu ponuditi i implementirati nešto što će biti dugoročno kompatibilno i nadogradivo u budućnosti, rekao je direktor Jarović ističući da se, kada je u pitanju kompanija "Elatec" radi o domaćoj pameti i kompaniji koja svoje kćerke kompanije ima u i zemljama Evropske unije.

- Elektronske kartice umjesto sadašnjih zdravstvenih knjižica su neminovnost i samo je pitanje vremena kada će doći do realizacije ovog projekta. Ipak, prije njegove implementacije posebnu pažnju moramo posvetiti sigurnosti podataka, odnosno sigurnosnim zahtjevima koji se pred ovaj projekat postavljaju. Također tu je i zahtjev da kartica koju uvedemo ne bude prevaziđena, odnosno da kao medij ne bude u stanju odgovoriti zahtjevima koji se budu postavljali za nekoliko godina, rekao je premijer Gutić, izražavajući zadovoljstvo što u Bosni i Hercegovini imamo takvu kompaniju koja može uspješno odgovoriti na sve ove zahtjeve.

- Analizirajući referens listu naših današnjih sagovornika, sa sigurnošću i sa ponosom možemo istaći da se radi o vrhunskoj kompaniji u ovoj branši. Posebno nam je zadovoljstvo vidjeti da u ovoj kompaniji rade naša djeca, mladi inženjeri i tehničari koji su se školovali upravo na obrazovnim ustanovama u Tuzlanskom kantonu, zaključio je premijer Gutić i najavio skorašnju posjetu delegacije Vlade Tuzlanskog kantona ovoj gračaničkoj kompaniji.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK