TUZLARIJE - BILTEN TK

12.04.2017.
Delegacija Vlade TK posjetila Prihvatni centar ˝Duje˝

Tuzlarije


Kako bi se zahvalili na sveukupnom društvenom angažmanu, ali i detaljnije upoznali sa aktivnostima i potrebama Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS i Prihvatnog centra "Duje" u Doboj Istoku, delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Begom Gutićem, posjetila je ovu humanitarno socijalnu ustanovu.

- EMAUS i Prihvatni centar "Duje" vrše jednu važnu društvenu funkciju, a to je smještaj mladih, bolesnih, starih i osoba sa posebnim potrebama. Radi se o veoma širokoj društvenoj djelatnosti i želja nam je da se ovom posjetom zahvalimo na njihovom društvenom doprinosu, s jedne strane i na posljednjoj humanitarnoj akciji koju su oni realizirali, a radi se o prikupljanju i slanju humanitarne pomoći za narod Sirije, rekao je premijer Gutić i dodao da je ovu humanitarnu akciju podržala i Vlada Tuzlanskog kantona sa 20.000 KM.

Tokom sastanka razgovarano je i o problemima s kojim se u svom radu susreće ova ustanova, te je dogovoreno da se u narednom periodu započne jedna reforma socijalnog sektora, kada je u pitanju ova vrsta djelatnosti.

- Ova djelatnost i briga o djeci bez roditeljskog staranja, briga o starim i bolesnima, ne može biti samo briga Vlade Tuzlanskog kantona i donatora. To mora biti sistemski riješeno, odnosno u finansiranje boravka osoba u ovakvim centrima trebaju se uključiti i lokalne zajednice sa čijeg područja dolaze korisnici usluga ovog centra, zaključio je premijer Gutić.

- Ovdje kada se dođe, treba se pokloniti i reći veliko hvala upravi ovog centra i svim uposlenicima za sve ono što oni ovdje rade. Vlada Tuzlanskog kantona rad ove organizacije u podržava sa nešto više od 2 miliona KM godišnje i to ćemo nastaviti i u budućem periodu, jer ovaj centar to zaslužuje, riječi su ministra za rad, socijalnu politiku i povratak Zorana Jovanovića.

Tuzlarije


Osim razgovora o stanju u Forumu solidarnosti Emaus, tokom sastanka je razgovarano je i o mogućnostima širenja saradnje i međusobnoj pomoći institucija koje se bave sličnim ili srodnim djelatnostima. S tim u vezi izražena je spremnost uprave Emausa, da svoju donatorsku mrežu povežu i usmjere i ka drugim institucijama, prije svih prema Centru za autizam, Centru za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama CROPS u Smolućoj, ali i Kampusu Univerziteta u Tuzli.

- Nama ove posjete znače mnogo jer vidimo koliko se drugi brinu i nastoje nam pomoći. Istodobno ovo je i prilika da vidimo kako mi možemo pomoći drugima, rekao je pomoćnik direktora MFS "Emaus" Elmedin Škrebo i izrazio očekivanje da se dosadašnja saradnja nastavi i dodatno pospješi u narednom periodu.

Na kraju sastanka istaknuto je da je povjerenje koje je izgrađeno sa donatorima, domaćim institucijama, ali i građanima omogućilo je da se kroz ovih 18 godina rada pruži pomoć za desetine hiljada ljudi kojima je ta pomoć bila potrebna. Sa mrežom svojih ureda i sa preko 200 uposlenika MFS EMMAUS danas predstavlja jednu od vodećih organizacija u nevladinom sektoru u našoj zemlji.

Osim premijera Gutića i ministra Jovanovića, u ime Vlade TK današnjoj posjeti prisustvovao je i ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK