TUZLARIJE - BILTEN TK

16.03.2017.
Na sjednici Skupštine TK hitnog karaktera
Izglasana izmjena Zakona o visokom obrazovanju kojom prestaje mandat rektoru

Tuzlarije


Prvobitno je sjednica hitnog karaktera Skupštine TK zakazana sa samo jednom tačkom dnevnog reda, o stanju na Univerzitetu u Tuzli, da bi na prijedlog poslanika Mirze Omerdića (SDA) uvrštena još jedna tačka, Prijedlog o izmjenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju.

Iako nisu svi poslanici bili za uvrštavanje ove tačke dnevnog reda, na kraju je uvrštena sa 20 glasova ZA, 8 PROTIV i 5 SUZDRŽANIH.

Zanimljiva je izjava predsjednika Skupštine TK Senada Alić, da je stanje u Tuzlanskom kantonu fantastično, a sad treba da raspravljaju o stanju na Univerzitetu. Sjednica je počela obraćanjem gostiju.

Tuzlarije


Prvi je govorio rektor Unverziteta u Tuzli, Samir Nurić, koji se osvrnuo na 6 mjeseci svog mandata u kojem misli da je urađeno puno.

- Nakon 6 mjeseci od mog imenovanja hoću kratko da kažem da je situacija koju sam zatekao bila očajna. U prvi mah mislio sam da se želi od Univerziteta napraviti brend i da se menadžmentu daju odriješene ruke da se stanje popravi nakon rektora Halilovića koji je bio najispolitiziraniji rektor. Napokon je došao neko iz sindikalnih krugova, neko ko će napraviti sve za što kvalitetniju nastavu, poboljšati uslove u studentskom domu.
Sve smo anomalije u vezi zaključivanja ugovora otklonili. U školskoj 2017/18 nastava je krenula na vrijeme, ugovori zaključeni. Napravili smo prave stvari, neka mi kažu šta je menadžment pogriješio?
Na kraju je ispalo da je preporuka rektora da dekani ne sjede u Senatu, strašna. Rektora bira Senat uz suglasnost Upravnog odbora, a dekani odgovaraju rektoru. Ako dekan sjedi u Senatu, a meni odgovara za svoj rad, a ja odgovaram njemu, pijanom je jasno da je to direktan sukob interesa. Ja sam zaprepašćen. Ponosan sam na sebe i saradnike. Snosit ćete i snosite odgovornost vi koji ovdje sjedite, ovdje vi pišete historiju Univerziteta, ovo je političko nasilje nad Univerzitetom, ubijate nadu Bosne i Hercegovine u budućnost
, kazao je između ostalog rektor Nurić.

Prisutnima se obratio i predsjednik Sindikata Univerziteta Feriz Adrović.

- Mi gledamo opšti a ne parcijalni interes. Ista Skupština TK je i dovela ove ljude. Molim vas, partije ulaze, i jedne i druge, ne biraju sredstva. Ovo je borba preko Univeziteta, lukavo, perfidno dolaze neki, zato apelujem okanite se od mladosti, ne dirajte elitne profesore, dajte sredstva da radimo, da nam puni autobusi mladih ne odlaze.

Tuzlarije


Da je na Univerzitetu zatečeno loše stanje potvrdio je i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Kazafer Bečić.

- Zatečeno stanje je bilo loše, onda smo tražili rješenje za ono što smo uočili prvih sedam dana rada. Napravili smo strategiju rada, napravljeno je dosta, uvedene stvari u zakon i statut, zahvaljujući vama poslanicima i osnivaču, donesen je Zakon o visokom obrazovanju, studenti su stavljeni na prvo mjesto, i svi mi koji obnašamo funkcije trebamo stavljati svoje kapacitete na raspolaganje. Upravni odbor je uspio dosta stvari rješiti, koje su studenti postavili kao zahtjev, vezano za ispitne rokove, Bolonjski proces, prenošenje određenih bodova i puno toga. Zadnji mjesec pojavila se ideja od strane menadžmenta da privremeni dekani, od kojih su neki već izabrani od nastavnog vijeća, da dekani sebe ne predlažu za Senat, a zakon to dozvoljava. Imali smo 12 dekana koji su imenovali ovog rektora, e sad kada je izabran, rektor traži da to više ne može.
Onda smo tražili da to rektor povuče, niko nije naredio ni da moraju i trebaju, jedno je šta neko misli da je u redu ili ne ali mi imamo zakon. Niko se ni rektoru ni menadžmentu nije petljao u poslove, posebno kad se tiče kadroviranja, nismo imali pritisak premijera i Vlade TK
, rekao je predsjednik Upravnog odbora koji inače ima 9 članova od kojih 5 dolazi putem konkursa, tri se imenuju iz reda nastavnog kadra, a jedan iz reda studenata.

Tuzlarije


Da nema nevinog u cijeloj priču rekao je i predsjednik Komisije za obrazovanje Skupštine TK Midhat Čaušević.

- Nema nevinih, svi treba da snose odgovornost. Moj je zaključak da je Univerzitet u Tuzli javno dobro. Osuđujemo incident, pozivamo nadležne da to istraže, da Vlada, Univerzitet i ostali poduzmu sve radnje kako bi se riješila situacija. Komisija posebno naglašava da Univerzitet i Vlada moraju surađivati, mora biti zdrav odnos. Mora se uspostaviti komunikacija između prvog čovjeka Univerziteta i Vlade TK.

Tuzlarije


Riječ je dobio i Nedžad Hodžić, predsjednik Unije studenata Univerziteta u Tuzli, koji je duže govorio o nastaloj situaciji, uslovima na fakultetu, te potrebama studenata.

- Boli mene briga za fotelje, mene interesuju studenti i interesi studenata. Pokušali su neke studente okrenuti od Unije studenata Univerziteta u Tuzli, 12 fakulteta su uz Uniju osim jednog. Studenti su jedinstveni, profesori nisu. Bilo je spinovanja u medijima, poziva da se pali, ruši. Moram reći da studenti sada imaju najbolja prava u državi. Vratite akademsku slobodu Univerzitetu, a politika će uvijek imati neki indirektni pritisak, rekao je Hodžić tražeći također da se radi na tome da se ne gubi rejting Univerziteta u Tuzli.

Tuzlarije


Prije rasprave poslanicima se obratio i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić koji je bio razočaran izlaganjem rektora:

- Očekivao sam više argumenata od rektora, očekivao sam da iznese argumente nakon optužbi na račun Vlade TK i premijera. Izlaganje nije doraslo funkciji rektora. Očekivao sam da kaže kada i kako je neko vršio pritisak. Nakon incidenta sačekao sam da se svi ispucaju, oglasio se prof. Begić, FTV, bili smo top vijest, nakon toga studenti, i slijedom tih događanja izneseno je puno neistina na račun rada Vlade TK. Onda sam sazvao press konferenciju i pozvao rektora i ostale da se javnosti obrate, nisu došli.
Incident nije trebao da se desi ali nije kriva za to Vlada TK nego ga je proizvela akademska zajednica. Uzrok nije kadrovska politika nego lični obračuni i razračunavanja.
Puno dezinformacija je u javnosti. Svoje mišljenje sam javno iznosio. Kada je u pitanju zastupljenost svih naroda rekao sam da Hrvati moraju imati predstavnika, a moje mišljenje se ne mora uvažiti. Dobili smo i mišljenje Inspekcije da preporuka rektora, da dekani ne sjede u Senatu, nije u skladu sa zakonom.
Predsjednik jedne partije, koji je uz rektora, poziva na rušenje vlasti na zakonit način ili revolucijom. Mogu da kažem da neće više niko paliti ni jednu zgradu, a nekima je novi oblik demokratije kamenje i toljaga. Neka sačekaju izbore pa se kandiduju, a ne ovako. Mislim da ovaj menadžment ne može biti više na čelu Univerziteta. Molim da pokažemo odgovornost i da nađemo najbolje rjesenje
, završio je svoje izlaganje premijer Vlade TK.

Tuzlarije


Uslijedila je rasprava poslanika, te rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, nakon koje su Izmjene Zakona i usvojene. Stupanjem na snagu ovih izmjena prestaje mandat rektoru, članovima Upravnog odbora, te prorektoru za nastavu i studentska pitanja. Do stabilizacije stanja v.d. dekana će imenovati Skupština TK, a prorektore za nastavu i studentska pitanja Senat. Donesen je i niz drugih zaključaka u cilju poboljšanja trenutne situacije.

S.M.