TUZLARIJE - BILTEN TK

27.03.2017.
Lijepe vijesti sa Međunarodnog aerodroma Tuzla
Dva Wizzairova bazna aviona i pet novih linija
Tuzlarije


Saradnja između Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) i Avio-kompanije Wizz Air, koja je počela 2013. godine, uspješno se nastavlja. Povodom uvođenja drugog baznog aviona avio-kompanije Wizz Air na Međunarodnom aerodromu Tuzla, te zvaničnom početku saobraćanja prema 5 novih destinacija, u prostorijama MAT-a danas je održana konferencija za medije na kojoj se prvo obratio direktor MAT-a Rifet Karasalihović, koji se zahvalio prisutnima, te podsjetio na početak saradnje sa Wizzerom.

Tuzlarije


- Prije četiri godine, u istoj prostoriji, na istom mjestu, otpočeli smo našu saradnju sa Avio kompanijom Wizz Air. Te 2013. godine prevezeno je 61.000 putnika. Također, svake godine raste broj putnika i destinacija. Pozicioniranjem prvog baznog aviona 2015. povećane su aktivnosti MAT-a, letjelo se diljem Evrope te je u 2016. preveženo rekordnih 310.000 putnika. Otvaranjem novih 5 linija za Bratislavu, Nirnberg, Fridrishafen, Vaxjo i Keln, predstavlja veliki izazov sa uposlenike MAT-a ali i pripadnike Granične policije i Uprave za indirektno oporezivanje, koji s nama čine jedan tim. Želim napomenuti da uprava MAT-a sa premijerom TK Begom Gutićem provodi velike aktivnosti oko novih terminala koji će zadovoljiti sve potrebe MAT-a u narednom periodu.

Tuzlarije


Zatim se obratio premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić koji je govorio o potpori koju Vlada TK pruža MAT-u, te planovima oko izgradnje novog terminala.

- Želim se javno zahvaliti Wizzeru. Povećan broj linja je dokaz da smo sve dosadašnje dogovore uspješno završili te nam na ovaj način iz kompanije Wizzer ukazuju povjerenje. Mi želimo još da se razvijamo kada je u pitanju kargo prevoz. Danas se MAT-a može putovati za 16 svjetskih destinacija, prilika je razvoj Kantona. O privrednom značaju ne treba govoriti. Broj zaposlenih se stalno povećava. Želim istaći da razmišljamo o povećanju kapaciteta aerodroma, ove godine krećemo sa igradnjom novog terminala.

Tuzlarije


Prisutni su prisustvovali i prezentaciji Avio-kompanije Wizz Air koja se stalno razvija, a njihova flota je jedna od najmlađih sa prosječnom starosti aviona od četiri godine.

Tuzlarije


Prema riječima menadžerice za korporativne komunikacije Wizz Air-a Sorine Ratz, dva aviona koja se nalaze u Tuzli predstavljaju ukupnu investiciju od blizu 196 miliona dolara.

- Novi avion koji je danas dovezen podržavat će pet destinacija, odnosno ruta za Bratislavu, Keln, Friedrichshafen, Nuremberg i Vaxjo, a opsluživat će i povećanje frekvencija letenja prema već postojećim destinacijama, istakla je Ratz i dodala da letovi počinju u mjesecu martu, a putničke karte za bilo koju od ovih popularnih destinacija su već u prodaji putem internet stranice wizzair.com.

Tuzlarije


- Kao zračni prevoznik sa najvećim brojem operacija u Bosni i Hercegovini, nastavljamo širiti svoju mrežu niskotarifnih ruta, pružajući nove mogućnosti za putnike i stvarajući nova radna mjesta. Wizz Air ostaje posvećen ovoj državi i radujemo se nastavku suradnje sa Međunarodnim aerodromom Tuzla, nudeći nove mogućnosti za putnike, istakla je na kraju svog obraćanja.

S.M.