TUZLARIJE - BILTEN TK

13.04.2017.
Partnerstvom do bržeg kreiranja radnih mjesta iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja
Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Bego Gutić prisustvovala je danas prezentaciji aktivnosti Udruženja Bosper i njegovog privrednog društva „Plant“ d.o.o., pod simboličnim nazivom „Partnerstvom do bržeg kreiranja radnih mjesta iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja“.

Tuzlarije



Kao što je već poznato Bosper i Plant se bave proizvodnjom sadnog materijala povrća i presadnicama jagode, i već deset godina predstavljaju lidera u kreiranju radnih mjesta u ruralnim područjima u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na poljoprivredu na području Tuzlanskog kantona.
Ovom prilikom prezentirani su dosadašnji rad i rezultati u razvoju poljoprivrede, kapaciteti s kojima Udruženje trenutno raspolaže kao i mogućnosti za dalji zajednički razvoj poljoprivrede s naglaskom na kreiranje novih radnih mjesta u ovoj grani privrede.

Tuzlarije



Tuzlanski kanton sa preko 11.000 registriranih obrta vodeći region u Bosni i Hercegovini, a u proteklom periodu je i kanton koji bilježi najveći porast broja obrta. Veliki dio tih obrta upravo se odnosi na oblast poljoprivrede. Analizirajući podatke za zadnje tri godine može se zaključiti da je na području našeg kantona došlo do povećanja otvaranja obrta u poljoprivredi sa 91 obrta u 2014.god. na 423 obrta u 2016.
„Tuzlanski kanton je i lider po poljoprivrednoj proizvodnji u Federaciji BiH. Oko 33% od ukupne poljoprivredne proizvodnje u Federaciji odvija se upravo na području našeg kantona. Podaci kojima raspolažemo pokazuju da imamo veliki potencijal i još uvijek prostor za dalji razvoj. Također, oni pokazuju da smo dobro prepoznali naše potencijale i komparativne prednosti, te da smo stvorili relativno dobru klimu za razvoj obrtničkog biznisa.

Tuzlarije


Ipak sva naša nastojanja bila bi uzaludna, i rezultati ne bi bili tako dobri na nismo imali naše pouzdane partnere Bosper i Plant d.o.o. koji zajedno s nama već duži niz godina vrijedno rade na kreiranju novih radnih mjesta u oblasti poljoprivrede. Zahvaljujući njihovim projektima više od 20.000 porodica iz svih krajeva naše zemlje započelo je novi život sa realnim izgledima da ubuduće živi od vlastitog rada“ rekao je premijer Gutić i pozvao predstavnike Bospera na dalje intenziviranje i proširivanje postojeće saradnje.

Priredio(la): Odjeljene za informisanje Vlade TK