TUZLARIJE - BILTEN TK

21.02.2017.
Projekcija filma ˝Imami logoraši˝ 23. februara u Tuzli
Medžlis Islamske zajednice Tuzla, u okviru programa obilježavanja Dana Medžlisa, organizuje projekciju dokumentarnog filma "Imami logoraši".

Tuzlarije


Projekcija će biti upriličena u četvrtak, 23. februara u amfiteatru Kulturno-obrazovnog centra Tušanj-Slatina, sa početkom u 15, 00 sati.

Gosti koji će obratiti ovom prilikom su Mensur-ef. Pašalić, predsjednik GO Ilmijje Bosne i Hercegovine i Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

O filmu:

Dokumentarni film "Imami logoraši" rađen je u produkciji Ilmijje Bosne i Hercegovine. Autori su Nedim Hrbat i Muhamed Halilović. Imami i službenici Islamske zajednice su tokom agresije prolazili kroz kazamate svih agresora. Iako su, kao vjerski službenici, bili zaštićeni međunarodnim pravom i Konvencijama, neprijatelji su prema njima bili posebno okrutni i nemilosrdni. U filmu sudjeluju imami koji su preživjeli strahote logora, među njima i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je tada bio muftija tuzlanski. Bio je zatočen u logoru kod Konjica i u filmu govori o iskustvu iz logora i detaljima zatočenja.