TUZLARIJE - BILTEN TK

24.08.2008.
Dani Djevojačke pećine u Kladnju
Turistička zajednica TK promovira vjersko-kulturni turizam


Općina Kladanj ovih dana biće domaćin održavanja niza prigodnih i kulturnih sadržaja u okviru održavanja Dana Djevojačke pećine. Pećina svojom legendom postaje simbol grada i općine Kladanj, a dani njenog obilježavanja prerastaju u tradiciju masovnih okupljanja.
Manifestacija počinje 25. i traje do 31. augusta 2008. godine u Kladnju i Brateljevićima.

Dane djevojačke pećine aktivno podržava Turistička zajednica Tuzlanskog kantona kao vid promocije vjersko-kulturnog turizma.

-Turistička zajednica TK-a će besplatno podijeliti oko sto hiljada razglednica. Pored toga TZTK također će predstaviti i izdanje knjige o Djevojačkoj pećini sa tiražom od pet hiljada primjeraka, zatim prospekt općine Kladanj na dvadeset i četiri stranice na našem i engleskom jeziku sa tiražom od dvadeset hiljada primjeraka kako bi se što bolje promovisalo jedno od najvećih turističkih i vjerskih blaga na području Tuzlanskog kantona. Planiran je nastup kulturno-umjetničkih društava i folklornih sastava, izvođenje pozorišne predstave «Kad bude, biće» i niz prigodnih manifestacija, kazao je mr. Almazaga Ćatović, direktor TZTK-a.


U programu RTV TK biće prikazana emisija »Ljetopis» iz Kladnja u kojoj će biti predstavljeni turistički potencijali ove Općine. Organizacijom večeri sevdaha u okviru strategije razvoja turizma Turistička zajednica TK želi promovirati ovu tradicionalnu pjesmu kao turistički proizvod.

Do početka manifestacije Vlada TK je planirala završiti radove na putevima započete u mjestu Brateljevići, kako bi omogućili bolji prilaz Djevojačkoj pećini.

Dani sedmodnevne manifestacije biće završeni Kišnom dovom 31. augusta u podnožju ulaza za drevnu pećinu iznad naselja Braljetevići, gdje se očekuje dolazak od 35-60 hiljada hodočasnika. Turistička zajednica TK-a godinama aktivno sudjeluje u promociji lokaliteta Djevojačke pećine kao značajne turističke destinacije, te održavanja kulturno-vjerskih obreda.

BMG