TUZLARIJE - BILTEN TK

08.03.2017.
Ekspanzija projekata na Međunarodnom aerodromu Tuzla
Tuzlarije


Uzimajući u obzir činjenicu da se u 2017. godini planirani prevesti cca 480.000 putnika, što je značajno povećanje broja prevezenih putnika, u odnosu na broj prevezenih putnika u 2016. godini koji je iznosio 311.126 putnika, danas su ministar trgovine turizma i saobraćaja TK g-din Mirsad Gluhić i pomoćnik ministra za saobraćaj g-din Nenad Lukanović održali sastanak sa direktorom J.P. „Međunarodni aerodrom Tuzla“ g-dinom Rifetom Karasalihovićem.

Sastanak je sazvan sa ciljem da se predstavnici Ministarstva upoznaju sa projektima koji su vezani za neophodno funkcionisanje Međunarodnog aerodroma Tuzla i da se obezbjedi neophodna pomoć i podrška od strane Ministarstva i Vlade TK sa ciljem realizacije navedenih projekata.

Projekat koji je u završnoj fazi je izgradnja prilaznih svjetala na Međunarodnom aerodromu Tuzla čime će biti osiguran nesmetan prihvat i otpremu aviona i u uslovima smanjenje vidljivosti, te se očekuje skoro razrješenje problema vezanih za rješavanje imovinsko - pravnih odnosa, a koji se tiču navedenog projekta i zvanično puštanje u rad prilaznih svjetala.

Takođe, razgovarano je i o kapitalnom projektu rekonstrukcije i proširenja zgrade putničkog terminala koji treba da se realizuje u ovoj godini, a sa ciljem stvaranja neophodnih pretpostavki i uvjeta za prijem i otpremu znatno većeg broja putnika, te o modalitetima finansiranja navedenog projekta i rješavanju imovinsko – pravnih poslova.

I treći ništa manje značajan projekta koji treba da se realizuje u tekućoj 2017. godini je izgradnja carinskog skladišta za avio gorivo čime će se u značajnijoj mjeri osigurati uslovi za nesmetano funkcionisanje saobraćaja sa Međunarodnog aerodroma Tuzla te osigurati dodatan izvor prihoda.

Realizacijom navedenih projekata i otvaranjem novih avio linija u 2017. godini (16 destinacija) kao i početak primjene ljetnog reda vožnje će u znatnoj mjeri da doprinese razvoju turizma, te će aerodrom biti generator razvoja, ne samo turizma nego i ostalih privrednih grana, odnosno generator privrednog razvoja Tuzlanskog kantona kao i kompletne Bosne i Hercegovine.