TUZLARIJE - BILTEN TK

01.04.2017.
Nova ženska inicijativa:
Potpisan Memorandum o saradnji sa Ministarstvom zdravstva

Ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić i Amela Hajvaz, predsjednica Nove ženske inicijative potpisali su Memorandum o međusobnoj saradnji, s ciljem uspostavljanja i razvoja saradnje na polju unapređenja zdravlja žena.

S tim u vezi, na ovom sastanku se razgovaralo i o kampanji o maloljetničkim trudnoćama, koju Nova ženska inicijativa planira realizirati u aprilu sa Fondacijom za osnaživanje žena BiH.

Tuzlarije


Tuzlarije


- Obzirom da su maloljetničke trudnoće u stalnom porastu, kako u Tuzli i Tuzlanskom kantonu tako i šire, tako je i značaj ove kampanje veći. Ovo je problem koji iz godine u godinu bilježi sve veći porast trudnoća kod maloljetnica, te se procjenjuje da je 3% od ukupne populacije vec imalo maloljetničku trudnoću - kazala je Hajvaz za Tuzlarije.

Dodala je da kampanja nosi naziv #PreranoJe, a planirana je podjela letaka putem kojih će se građani moći detaljnije upoznati sa ovom problematikom.

- U okviru kampanje biće organizovan i okrugli sto sa istom temom na kojoj će učešće uzeti predstavnici ministarstava zdravstva i obrazovanja TK-a, Zavod za javno zdravstvo TK-a, ali i ginekolog i viša medicinska sestra Doma zdravlja u Tuzli - istakla je Hajvaz.

Tuzlarije


Ministar Hadziefendić zahvalio se Udruženju što kroz svoj rad promovišu zdravlje žena ali i djece, kao i zdrave stilove života.

- Vrata Ministarstva zdravstva su otvorena za sve građane Tuzlanskog kantona sa dobrim idejama. Drago mi je radi uspostavljene saradnje i, naravno, Nova ženska inicijativa ubuduće može računati na podršku Ministarstva - dodao je Hadžiefendić.

S.P.