TUZLARIJE - BILTEN TK

08.04.2017.
Dragocjena terapija za pacijente TK:
Kvalitetniji život pacijenata sa reumatoidnim artritisom

Zalaganjem resornog kantonalnog ministra nedavno je na UKC-u Tuzla došlo do primjene biološke terapije za dvadeset pacijenata oboljelih od reumatskih bolesti.

Tuzlarije


Također je po prvi puta dogovoreno da se održi kontinuitet u apliciranju biološke terapije najmanje godinu dana s tendencijom kontinuiteta i narednih godina.

- To je zaista dragocjenost za 20 pacijenata i zahvalni smo menandžmentu UKC-a koji je prepoznao taj problem, Ministarstvu zdravstva Vlade TK, kao i svim prijateljima reumatologije koji su se zaista potrudili da prepoznaju ovaj problem. Kod ovih bolesnika konvencionala terapija ne dovedi do remisije i aktivnost bolesti, na koncu, vodi ka invaliditetu odnodno preranoj arterosklerozi, zatim kardiovaskularnim i cerebralnim incidentima, kao i preranoj smrti - pojasnila je prof. dr. med. sci. Suada Mulić-Bačić, internista-rematolog UKC-a Tuzla.

Važno je napomenuti da ovakvu vrstu terapije u Federaciji BiH za liječenje reumatoidnog artitisa, psorijatskog artritisa, ankilozantnog spondilitisa i juvenilnog artitisa imaju samo pacijenti u Tuzlanskom kantonu.

Tuzlarije


- Riječ je o mladim i radno sposobnim ljudima koji veći dio svog života provode na bolovanju zbog privremene nesposobnosti za rad. Primjenom ove terapije pacijenti ne samo da će se izliječiti, nego će moći nastaviti sa svojim radnim obavezama. Ukoliko napravite poređenje troškova između "skupe biološke terapije" i koliko takvi pacijenti koštaju državu i sistem dok su na bolovanju, primjena ova terapije je znatno jeftinija - pojasnio je Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva kojem su nedavno upravo zbog svog angažmana predstavnici Udruženja osoba oboljelih od reumatskih bolesti TK "Snaga" uručili zahvalnicu.

Prema riječima doktorice Mulić-Bačić ovi lijekovi su novi, savremeni i vrlo kvalitetni.

- Za kratko vrijeme ovi lijekovi uvedu pacijentu u remisiju jer mi kažemo da su to zapravo "pametni" lijekovi. Ti lijekovi su ili monoklonalna antitijela ili utiču na proinflamatorne citokine koji su, praktično, pokretači upale. Oni blokiraju sve te citokine koji su na pacijenta nepoželjni i dovode do jedne ravnoteže - pojasnila je doktorica.

S.P.