TUZLARIJE - BILTEN TK

13.03.2017.
Rektor Univerziteta u Tuzli održao press konferenciju
Zbog lažnih optužbi rektor razmišlja o tužbi protiv premijera Gutića
Tuzlarije


Rektor Univerziteta u Tuzli Samir Nurić održao je danas press konferenciju na kojoj je odbacio sve tvrdnje premijera Vlade TK Bege Gutića izrečene prošle sedmice na njegovoj press konferenciji.

Podsjećamo, premijer je između ostalog rekao da ima slučajeva mobinga navodeći žalbe generalnog sekretara Univerziteta u Tuzli Jasne Berbić te v.d. dekana Pravnog fakulteta Izudina Hasanovića. Premijer Gutić je rekao da su u mandatu rektora Nurića zaposlene osobe koje su u rodbinskim vezama sa profesorima Univerziteta u Tuzli Zlatanom Begićem, Edinom Delićem i Bahrudinom Šarićem, koji su rektora "uzeli pod svoje", te da je smijenjena Snježana Marić, čijoj se smjeni protivio premijer Begić jer je bila jedina predstavnica Hrvata u menadžmentu Univerziteta.

Tuzlarije


Rektor Samir Nurić odlučno je odbacio sve izrečeno kazavši da zapravo na njega vrši pritisak v.d. dekana Izudin Hasanović, te da nije istina ni da se vrši pritisak na gospođu Jasnu Berbić, a da je gospođa Snježana Marić već devetu godinu bila na mjestu prorektora za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu te da je vrijeme za promjene. Prvi čovjek Univerziteta u Tuzli također je rekao da on traži rezultate i rad, da je od strane dvije pomenute gospođe bilo neučinkovitosti ali i da ne smatra da su jedine odgovorne za loše rezultate.

Rektor je naglasio da je jedina osoba zaposlena u njegovom mandatu Fuad Čergić, te da će razgovarati sa advokatom i posavjetovati se o narednim koracima, odnosno da li će tužiti premijera Gutića za lažne optužbe.

Tuzlarije


Prije početka press konferencije rektora Univerziteta, sprat niže okupilo se oko 200 studenata, članova Unije studenata Univerziteta u Tuzli, zahtjevajući da se odgovorni za novonastalu situaciju sankcionišu, te da se počne sa radom. Traže smjenu članova Upravnog odbora, prorektora za nastavu i studentska pitanja Bahrudina Šarića (zbog "kafanskog ponašanja") te izmjenu Statuta.

Tuzlarije


Također je rečeno da im je žao što su se studenti Pravnog fakulteta odvojili od njih (Unija studenata Univerziteta u Tuzli) jer smatraju da studenti trebaju djelovati jedinstveno, a ovih dana se na studente vrši pritisak, što se odražava i na obrazovni proces.

Tuzlarije


Vezano za zahtjeve studenata rektor Nurić je rekao da studenti mogu da traže ono što se tiče njih a ne i smjene. Iako i sam iz političkih redova, odnosno član SDA, Nurić je više puta ponovio da politici nije mjesto na Univerzitetu.

Tuzlarije


Rektor Univerziteta u Tuzli Samir Nurić, danas je elaborirao rezultate svog rada ističući poboljšanja u radu mnogih službi i niz drugih pozitivnih promjena odlučno odbacujući optužbe o padu rejtinga Univerziteta u Tuzli, koji je, naprotiv, prema riječima Nurića porastao za 100 mjesta.

S.M.