TUZLARIJE - BILTEN TK

17.01.2008.
Premijer TK razgovarao sa generalnim direktorom JP EP BiH


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić se u Tuzli susreo sa v.d. direktora JP EP BiH gospodinom Amerom Jerlagićem. Razgovarano je o razvoju energetskog sektora u BiH, s akcentom na Tuzlanski kanton, planiranim investicijama u 2008. godini, razvoju prenosene mreže, ekološkoj zaštiti, integraciji rudnika i priključenju povratničkih naselja na električnu mrežu.

„Period koji je iza nas bio je period sanacije i rekonstrukcije elektroenergetskog sektora. Pred nama je period izgradnje i investicija. Sigurno je da će značajan dio predviđenih investicija od 170 miliona KM, planiranih za 2008. godinu, biti usmjeren u Tuzlanski kanton„ istakao je gospodin Jerlagić.

Kada je riječ o velikim investicijama, kakva će biti izgradnja lignitnog bloka 7 u TE Tuzla, gospodin Jerlagić je istakao da se očekuje da će u ovoj godini biti kompletirana dokumentacija za izgradnju tog bloka. Projekat čija će vrijednost biti nekoliko stotina miliona maraka bit će realiziran najvjerovatnije po modelu zajedničkog ulaganja sa jednom njemačkom kompanijom. U međuvremenu bit će urađena sanacija bloka 6 TE Tuzla, čime će, kao i u slučaju bloka 5, biti učinjen značajan iskoraki u ekološkoj zaštiti prostora, odnosno za deset puta bit će smanjena emisija štetnih čestica iz ovog bloka.

Premijer Mujić je istakao problem sa kojim se suočava većina općina Tuzlanskog kantona. „Nedovoljan kapacitet postojeće prijenosne mreže javlja se kao kočnica razvoju. U posljednje vrijeme u niz općina Tuzlanskog kantona radi se na otvaranju poslovnih zona i tu se sve češće suočavamo sa ovim problemom“.

Gospodin Jerlagić se složio sa ovom konstatacijom istakavši da su i u EP svjesni potrebe da se obezbijede značajnija ulaganja u prijenosnu mrežu u FBiH. Takav zahtjev je EP BiH već uputila prema Elektroprijenosu BiH. Kada je u pitanju integracija rudnika i Elektroprivrede konstatovano je da je neophodno što prije uskladiti zakonski okvir koji će predvidjeti formiranje Holdinga, u okviru kojeg će se realizirati ovaj plan. Na pitanje premijera Mujić „može li se riješiti problem pojedinih povratničkih naselja u Tuzlanskom kantonu u kojima kuće povratnika nisu priključene na elektromrežu?“ gospodin Jerlagić je istakao da je sa Ministarstvom za civilne poslove BiH ovih dana potpisan Memorandum o razumijevanju koji predviđa da sva povratnička naselja do 2011. godine budu priključena na elektromrežu.

„Mi ćemo to realizirati i u taj projekat investirati 40 miliona konvertibilnih maraka. Procjene su da će na području Tuzlanskog kantona u okviru tog projekta biti investirano 6, 5 miliona konvertibilnih maraka“ istakao je gospodin Jerlagić.

„Tuzlanski kanton, u kojem se proizvodi 50% od ukupne proizvodnje energije u FBiH i također troši 35% proizvedene energije je svjestan da je jedan od glavnih motora ovog velikog i jednog od najvažnijih sistema u našoj zemlji. Upravo zbog toga u ovom trenutku nismo zadovoljni činjenicom što iz Tuzlanskog kantona nema niti jednog predstavnika u organima upravljanja i rukovođenja EP BiH“ istakao je premijer Mujić.

Gospodin Jerlagić se složio s tim, istakavši da Tuzlanski kanton ima izuzetne stručnjake u ovoj oblasti. „Očekujem da će neko od predstavnika Tuzlanskog kantona biti izabran u Upravu EP BiH. Želimo dobru saradnju sa svim lokalnim zajednicama i, kada govorimo o sektoru energetike, istu pažnju moraju imati sva područja u BiH“ istakao je v.d. direktora JP EP BiH Amer Jerlagić.

Sastanku su prisustvovali ministar za industriju, energetiku i rudarstvo u Vladi TK Sehudin Ograšević, savjetnik premijera za industriju, energetiku i rudarstvo Mustafa Burgić, direktor Elektrodistribucije Tuzla Izet Džananović i direktor TE Tuzla Fadil Nadarević.

Priredio(la): S.M.