TUZLARIJE - BILTEN TK

25.09.2008.
Usvojena poboljšana lista pomagala i endoproteza

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o obimu prava, načinu ostvarivanja prava na ortopedska i druga pomagala i endoproteze.

Ova uredba stupila je na snagu u oktobru 2007. godine, nakon čega su udruženja građana sa posebnim potrebama podnijela svoje prijedloge za izmjenu i dopunu jedinstvene Liste pomagala i endoproteza koja je sastavni dio Uredbe. Na osnovu podataka o izdacima za ortopedska i druga pomagala i endoproteze u 2007. godini i planiranih sredstava za ove namjene u Finansijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2008. godinu Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo zdravstva su procijenili da postoje sredstva za finansiranje pomagala i da postoje uslovi za proširenje obima prava osiguranih lica na pomagala.

U skladu sa danas usvojenom izmijenjenom Uredbom na prijedlog Ministarstva zdravstva Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o jedinstvenoj listi pomagala i endoproteza. Novom listom poboljšano je niz rješenja koja se tiču prava osiguranih lica na pomagala i način ostvarivanja tog prava. Poboljšanja se odnose na visinu finansijskog učešća Zavoda zdravstvenog osiguranja i rokova korištenja pomagala.
Na listu su uvrštena i nova pomagala među kojima su i antidekubitalni zračni jastuk, hodalica sa ili bez točkića, invalidska kolica za osobe sa cerebralnom paralizom i kombinovanim smetnjama. Nova Lista stupa na snagu danom donošenja.

Priredio(la): S.M.