TUZLARIJE - BILTEN TK

19.04.2017.
Delegacija Vlade boravila u radnoj posjeti Općini Kladanj
Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona Predvođena premijerom Begom Gutićem, posjetila je danas Općinu Kladanj. Na radnom sastanku sa načelnikom Općine Jusufom Čavkunovićem razgovarano je aktivnostima i projektima koji se u općini Kladanj planiraju realizirati tokom ove godine, a u kojima učestvuje ili podršku daje Kantonalna Vlada.

Tuzlarije


Načelnik Jusuf Čavkunović se zahvalio premijeru Gutiću i Vladi Tuzlanskog kantona za brigu koju posvećuju ravnomjernom razvoju svih općina u Tuzlanskom kantonu, za razliku od drugih, viših nivoa vlasti, koji ne pokazuju značajan sluh za interese manjih općina.
Na sastanku je razgovarano o rekonstrukciji prostorija biroa za zapošljavanje u Kladnju koja planirana ove godine u okviru „Reformskog paketa" sa Projektom zapošljavanja mladih – YEP.

„Cilj rekonstrukcije nije samo građevinskog karaktera, nego se radi o prilagođavanju fizičkog prostora novim metodama rada koje će Služba provoditi u narednom periodu. To se prije svega odnosi na razdvajanje administrativnih od savjetodavnih usluga, a sve u cilju bržeg i efikasnijeg pružanja usluga", rekao je direktor Službe za zapošljavanje TK Senad Muhamedbegović.

„Nakon rekonstrukcije prostora u Banovićima, Lukavcu, Tuzli i Gradačcu ove godine smo planirali rekonstrukciju biroa u Kladnju Gračanici i Srebreniku, a realizacija ovih projekata pokazatelj je opredjeljenja Vlade TK i Službe za zapošljavanje da moderniziraju proces zapošljavanja i rad ove institucije učine što pristupačnijim i efikasnijim" rekao je premijer Gutić.

Jedan od projekata čija se realizacija u Kladnju planira ove godine je i rekonstrukcija i adaptacija prostorija Odjeljenja za administraciju u Policijskoj stanici Kladanj, kako bi se izdavanje ličnih dokumenata i registracija motornih vozila vratila u prostorije MUP-a TK.

„Cilj Vlade je da se kroz projekte vraćanja Odjeljenja za administraciju policijskih stanica na nivou MUP-a TK-a, koji su zaduženi za izdavanje ličnih dokumenata i rješavanje drugih građanskih stanja u prostorije MUP-a, naprave dodatne uštede unutar budžeta Tuzlanskog kantona, obzirom da Vlada TK-a izdvaja značajna sredstva na ime zakupa prema JP BH Pošte. Ovim ćemo ostvariti i drugi strateški cilj MUP-a TK-a, odnosno Vlade, a to je da savremenim šalter salama osiguramo bolje uslove za rad i unapređenje saradnje sa građanima u ostvarivanju njihovih prava kada je u pitanju izdavanje ličnih dokumenata i registracija motornih vozila", rekao je premijer Gutić.

Današnju posjetu Kladnju delegacija Vlade iskoristila je i da posjeti Mješovitu srednju školu Kladanj. U ovoj školi će tokom ove godine biti implementiran projekat energijske obnove „Smart school", a u okviru INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014 - 2020. Podsjećamo, ukupna vrijednost projekta je 3.234.000 KM, od čega Tuzlanskom kantonu pripada polovina sredstva, a on, između ostalog predviđa toplifikaciju i podizanje stepena energijske efikasnosti u šest škola na području našeg kantona. Osim sredstava iz međunarodnog INTERREG IPA fonda obaveza Vlade je da osigurala 234.000, 00 KM.

„Odobravanje ovog projekta je za nas velika čast, ali i obaveza. Osigurali smo inicijalna sredstva, i time pokazali ozbiljnost i pouzdanost, kako predstavnicima INTERREG programa, tako i našim partnerima u realizaciji Centru za razvoj i podršku, te Brodsko – posavskoj županiji u Republici Hrvatskoj. Kako je projekat vremenski programiran i njegova realizacija predviđena tokom narednih 27 mjeseci, već danas smo dodijelili određene specifične zadatke" rekao je premijer Gutić.
Tokom današnje posjete razgovarano je i o drugim investicijama, prije svega u putnu infrastrukturu na području općine Kladanj, podršci projektima u oblasti turizma i privrednim društvima sa ove općine.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK