TUZLARIJE - BILTEN TK

20.04.2017.
Kineska delegacija u posjeti Tuzlanskom kantonu

Tuzlarije


Privredna delegacija iz grada Tangshan u Narodnoj Republici Kini posjetila je danas Tuzlanski kanton i susrela se sa delegacijom Vlade TK koju je predvodio ministar finansija i zamjenik premijera Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović. Cilj sastanka bio je ostvarivanje prvih kontakata i otvaranje dijaloga, a sve kako bi se potakli investicijski projekti.

Tuzlarije


Delegacija Vlade je gostima iz Kine predstavila Tuzlanski kanton i njegove komparativne prednosti u odnosu na druga područja u Bosni i Hercegovini ali i u regionu

Tuzlarije


„Vlada Tuzlanskog kantona je zainteresirana za saradnju sa Kinom, kao jednim od svjetskih ekonomskih i privrednih lidera. Tuzlanski kanton ima svoje prednosti koje smo prezentirali našim današnjim gostima i nadamo se da ćemo pobuditi interes i pokrenuti određene projekte koji bi povećali izvoz naših proizvoda u Kinu, ali i druge zemlje svijeta“ rekao je ministar Suljkanović, ističući da se dva najveća investicijska projekta u oblasti elektro-energetskog sektora, Termoblok 7 u Termoelektrani Tuzla i Termoelektrana u Banovićima, provode upravo sa kompanijama iz Kine.

Tuzlarije


Kako su u sastavu delegacije iz Kine bili i predstavnici kineske kompanije koja se bavi proizvodnjom Koksa, nakon sastanka u Vladi, delegacije su obišle pogone GIKIL-a u Lukavcu.

Kinesku delegaciju činili su zamjenik direktora Komisije za razvoj i reforme Grada Tangshana Yang Wenping, istražitelj Glavnog ureda Narodne vlade Grada Tangshan Sun Youshu, zamjenik istražitelja You Shiyin, direktor Komisije za razvoj i reforme Tangshan Guye distrikta Hao Demin, šef Sektora za strana ulaganja, Komisija za razvoj i reforme Grada Li Dazheng, te predsjednik Upravnog odbora Tangshan Rongyi Coking & Gas Making Co., Ltd. Hu Rongli i zamjenik generalnog direktora Tangshan Rongyi Coking & Gas Making Co., Ltd. Du Yalin.

Delegaciju Vlade su osim ministra Suljkanovića činili ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Abdulah Zukić, stručni savjetnik za industriju u Ministarstvu Eldar Gološ, direktor Privredne komore TK Nedret Kikanović i predsjednik Obrtničke komore Željko Babić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK