TUZLARIJE - BILTEN TK

05.05.2017.
Predsjedništvo BiH obećalo podršku projektima u Tuzlanskom kantonu

Tuzlarije


Na današnjem radnom sastanku u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, zadovoljan dosadašnjim aktivnostima izvršne i zakonodavne vlasti u Tuzlanskom kantonu, bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović je obećao podršku budućim projektima.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, i predsjednik Skupštine TK Senad Alić su u društvu kantonalnih i federalnih poslanika boravili danas u radnoj posjeti bošnjačkom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću i premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, te ih ovom prilikom upoznali sa do sada realiziranim aktivnostima i projektima Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, kao i brojnim inicijativama koje su do sada upućene prema višim nivoima vlasti.

„Zajednički cilj svih ovih inicijativa jeste postizanje ravnopravnog tretmana Tuzlanskog kantona prije svega po pitanju raspodjele javnih prihoda, načina vraćanja ino – duga, raspodjele grantova i subvencija sa federalnog i državnog nivoa. Po svim ovim stavkama Tuzlanski kanton je znatno oštećen i promjene u skladu sa inicijativama bi život građana u Tuzlanskom kantonu učinile znatno ugodnijim“ rekao je premijer Gutić i dodao da, ukoliko se uzme u obzir polazna osnova s koje je startovao Tuzlanski kanton, onda postignuti rezultati još više dobivaju na značaju.

Posebna pažnja danas je posvećena trasi autoceste Sarajevo – Beograd, te su ponovno akcentirane sve one prednosti koje nudi ideja trase koja bi prolazila kroz Tuzlanski kanton.

Tuzlarije


Član Predsjedništva Izetbegović i premijer Novalić su podržali ovu, ali i druge inicijative koje je uputio Tuzlanski kanton. Svoju podršku dali su i realizaciji velikih elektroenergetskih projekata Termo bloka 7 u Termoelektrani Tuzla i Termoelektrani Banovići, ističući da ova dva projekta nemaju alternativu ukoliko želimo razmišljati o elektro - energetski neovisnoj Bosni i Hercegovini.

Osim premijera Gutića i predsjednika Alića, današnjem su sastanku prisustvovali federalni poslanik Mirsad Kukić, poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona Mirza Omerdić i Midhat Čaušević, te ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Husein Topčagić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK