TUZLARIJE - BILTEN TK

09.05.2017.
U povodu Dana pobjede nad fašizmom
Čestitka premijera TK Bege Gutića
Tuzlarije


U povodu 9. maja – Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić upućuje javnu čestitku u kojoj stoji:

„U svoje ime i u ime Vlade Tuzlanskog kantona svim građanima Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine upućujem iskrene čestitke povodom 9. maja – Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom.

Tekovine današnje Europe od 1941. do 1945. godine branjene su i u Bosni i Hercegovini i zato je naše moralno i istorijsko pravo da sebe vidimo u zajednici europskih naroda i Europskoj uniji. Upravo je Europska unija kao dan Europe odredila Dan pobjede nad fašizmom, pa ovom prilikom želim čestitati i Dan Europe, simbola bolje budućnosti koja će uskoro biti i naša.

U Bosni i Hercegovini 9. maj se obilježava i kao Dan Zlatnih ljiljana i Dan logoraša BiH. Nije slučajnost da se na isti dan obilježava i Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana, jer je u obrambeno oslobodilačkom ratu Armija RBiH bila upravo antifašistička i upravo je Armija RBiH nastavila tekovinu antifašizma braneći sve građane BiH i civilizacijske vrijednosti suživota na ovim prostorima.

Nadam se da će nam budućnost koja dolazi donijeti svima svjetlo pravde i nade da se fašizam, u bilo kom obliku, nikad više ne ponovi.“

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK