TUZLARIJE - BILTEN TK

11.05.2017.
Otvoren 15. Međunarodni sajam turizma i ekologije ˝List˝

Tuzlarije


U Lukavcu je danas otvorena jedna od najznačajnijih turističkih manifestacija u našoj zemlji, 15. Međunarodni sajam turizma i ekologije "List”. Bosanskohercegovački izlagači će predstaviti turistički potencijal naše zemlje, autohtonu bosansku kuhinju, ali i druge brojne znamenitosti Bosne i Hercegovine i ovog kraja. O kvalitetu i organizaciji Međunarodnog sajma turizma najbolje govori podatak da je broj izlagača iz godine u godinu sve veći. Ove godine na Sajmu učestvuju 152 izlagača iz 10 zemalja svijeta.

Tuzlarije


Da je Sajam na pravom putu, potvrđuju poznata lica koje se i ove godine mogu vidjeti na Sajmu. To su partneri, ali istovremeno i dokazani prijatelji koji svakog maja donose dašak kulture i tradicije svoga kraja, kreirajući na taj način svojevrstan praznik turizma u našem kantonu. Dosadašnja iskustva ukazuju da upravo manifestacije poput Sajma "List" mogu biti i pokretači razvoja turizma određenog područja, budući da su one sve važniji faktor pri donošenju odluke o putovanju.

Tuzlarije


"Uzimajući u obzir da je cilj sajma "List" osim promocije i ostvarivanje pozitivnog utjecaja na turistički i privredni razvoj, te stvaranje pozitivne poduzetničke klime u oblasti turizma, kao i bolje međusobno povezivanje turističkih subjekata i regija, možemo reći da se on u potpunosti poklapa i sa određenim strateškim opredjeljenjima Vlade Tuzlanskog kantona. Ipak moramo biti svjesni i našeg nedostatka kada je u pitanju turizam. Premalen broj brendiranih destinacija i neadekvatna turistička infrastruktura su izazov koji je pred nas postavljen. Kako bi smo ga riješili Vlada Tuzlanskog kantona posebnu je pažnju posvetila ustroju i revitalizaciji Turističke zajednice našeg kantona, od koje očekujemo da zajedno sa organizatorima ovakvih sajamskih aktivnosti, ali i drugim subjektima u oblasti turizma, stvari pokrene u pozitivnom smjeru" rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Tuzlarije


Također premijer Gutić dodaje da se prosječni godišnji ostvareni promet u ugostiteljstvu na području TK kreće oko 23 miliona KM. "Naši turistički potencijali i određene procjene govore da imamo prostora da taj promet podignemo za barem još toliko. Očekujem da nam ovakve sajamske aktivnosti pomognu u dostizanju tog cilja" rekao je Premijer.

Tuzlarije


Prema programu Sajma predviđeno je pokretanje diskusija i inicijativa o gorućim problemima u oblasti turizma putem konferencija i okruglih stolova.

Tuzlarije


U naredna tri dana Lukavac će biti centar okupljanja turističkih djelatnika zemalja svijeta i Bosne i Hercegovine. Ovo je izuzetna prilika za promociju specifičnih turističkih potencijala Bosne i Hercegovine, predstavljanje turističkih destinacija, prirodnih ljepota, hotela, restorana, turističkih agencija i drugih privrednika koji su direktno i indirektno vezani uz turizam.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK