TUZLARIJE - BILTEN TK

12.05.2017.
Premijer podržao organizaciju prvog noćnog polumaratona

Tuzlarije


Organizacija prvog noćnog polumaratona u Tuzli bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatana Muratovića sa predstavnicima Atletskog rekreativnog kluba "Rekreativci" iz Tuzle.

Kako je rečeno tokom sastanka, plan je da utrka bude organizovana 15. jula ove godine.

- Radi se o večernjoj utrci, dugoj 21 kilometar, za koju očekujemo da bude međunarodnog karaktera sa oko 500 učesnika, a trčala bi se u terminu od 21 sat. Također, uz ovu utrku planirano je da se održi i još jedna utrka dužine 5 kilometara, koja bi bila masovnijeg karaktera, odnosno otvorena za građanstvo i na kojoj očekujemo da bi učešće moglo uzeti oko 3.000 takmičara, rekao je predsjednik Kluba Suad Suljić, dodajući da svaki veći grad u okruženju i Europi ima slične sportske manifestacije.

Premijer Gutić je pohvalio ovu inicijativu koja, osim popularizacije profesionalnog i rekreativnog sporta ima i dimenziju turističke promocije Tuzle i Tuzlanskog kantona.

- Vlada ima praksu da podržava sve manifestacije međunarodnog karaktera koje promoviraju Tuzlu i Tuzlanski kanton, te će u skladu s tim podržati i ovu aktivnost. Oko 400.000 KM sredstava za sport u budžetu su skroman iznos, ali mi i kroz druge pozicije pokušavamo podržati sportske aktivnosti i pomoći sportske kolektive i manifestacije, rekao je premijer Gutić i organizatorima polumaratona poželio uspjeh u organizaciji, te da noćni polumaraton postane tradicionalna sportska manifestacija.

U ime Atletskog rekreativnog kluba "Rekreativci" današnjem sastanku prisustvovali su još i predsjednik i član upravnog odbora Kluba Edin Hurić i Mirzet Halilović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK