TUZLARIJE - BILTEN TK

23.05.2017.
Data saglasnost na prijedlog prekategorizacije cesta na području Kantona
Tuzlarije

Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost na Prijedlog J.U. Direkcija regionalnih cesta TK za izmjenu odluke o prekategorizaciji cesta na području Tuzlanskog kantona.

Naime, u aprilu 2014. godine, Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o kategorizaciji cesta uautoceste i brze ceste, magisteralne ceste i regionalne ceste Vlade Federacije BiH, a čija je primjena odložena do 15.03.2018. godine. S tim u vezi Direkcija regionalnih cesta TK je pripremila Prijedlog izmjena ovog dokumenta, koji je upućen Vladi Federacije BiH na razmatranje.
Cilj je postići fukcionalniji raspored izgradnje i održavanja putnih pravaca, a s primarnim zadatkom stvaranja preduslova za brži i kvalitetniji protok saobraćaja, a time i promet roba i usluga. Trenutno stanje je takvo da su među regionalnim putnim pravcima prisutne određene dionice koje su u nadležnosti Direkcije, a koji ne vode nigdje i ne povezuju ništa. Revizijom kategorizacije jedan dio tih puteva, koji nemaju značaja za Kanton, potrebno vratiti u nadležnost, a time i na održavanje i staranje lokalnim zajednicama, dio koji ima značaj za Federaciji prepustiti na održavanje federalnim institucijama, a time oslobođena sredstava, planirati i usmjeravati za održavanje putnih pravaca koji povezuju lokalne zajednice na području Kantona, važne objekte u Kantonu ili koji povezuju Tuzlanski kanton sa drugim kantonima i regijama.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK