TUZLARIJE - BILTEN TK

06.06.2017.
Utvrđen Program korištenja sredstava prikupljenih od promjene namjene poljoprivrednog zemljišta

TuzlarijeVlada je danas utvrdila Program korištenja sredstava prikupljenih od promjene namjene poljoprivrednog zemljišta u 2017. godini. Ukupno planirana namjenska sredstva za 2017. godinu utrošit će se za realizaciju projekata uređenja i zaštite poljoprivrednog zemljišta, za realizaciju studije upotrebne vrijednosti zemljišta (projekati višenamjenskog vrednovanja korištenja i zaštite zemljišta i
izrada karata upotrebnih vrijednosti poljoprivrednog zemljišta), za uspostavu monitoringa poljoprivrednog zemljišta na području Tuzlanskog kantona, te za dovršetak realizacije projekata odobrenih prethodnim Programima.

U Program su uvršteni projekti uređenja i zaštite poljoprivrednog zemljišta na području općina, kao i projekti višenamjenskog vrednovanja korištenja i zaštite zemljišta i izrade karte upotrebne vrijednosti zemljišta. Programom su planirana i sredstva za pokretanje aktivnosti na uspostavi monitoring poljoprivrednog zemljišta, što podrazumijeva sistemsko i permanentno praćenje stanja i promjena u zemljištu i na zemljištu.

Provođenje ovih aktivnosti od posebnog je značaja nakon učestalih poplava na području Tuzlanskog kantona, kako bi se kontinuirano moglo pratiti stanje poljoprivrednog zemljišta, odnosno registrirati eventualna zagađenja, te provoditi odgovarajuće mjere zaštite zemljišta. Realizacija projekata višenamjenskog vrednovanja korištenja i zaštite zemljišta i izradu karata upotrebne vrijednosti zemljišta predstavlja nastavak ranije započetih aktivnosti.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK