TUZLARIJE - BILTEN TK

08.06.2017.
Od 25-29. septembra na području Tuzlanskog kantona
Najveća NATO vježba do sada

U toku su završne pripreme za održavanje NATO vježbe otklanjana posljedica katastrofa „Bosna i Hercegovina 2017“, koja će se od 25-29. septembra održati na području Tuzlanskog kantona. S tim u vezi premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić danas je upriličio sastanak sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije


- Zemlje članice NATO-a iskazale su veliki interes za učešće na ovoj vježbi. Po broju učesnika ova vježba bit će najveća NATO vježba ovog tipa do sada. Umjesto oko 900 učesnika, koliko smo planirali na početku organizacije Vježbe, danas imamo najave da će u Vježbi učestvovati oko 1.300 učesnika, rekao je ovom prilikom šef Odsjeka za strukturu i obuku u Ministarstvu sigurnosti i izvršni direktor Vježbe Samir Huseinbašić.

Kako je istaknuto sve aktivnosti predviđene za pripremu Vježbe odvijaju se predviđenom dinamikom, a u okviru vježbe nastojat će se pripremiti i jedan pokazni dio za građanstvo.

Tuzlarije


Premijer Gutić je izrazio zadovoljstvo što se sve aktivnosti odvijaju predviđenom dinamikom, te je istaknuo da će Vlada, pored svega što je do sada već učinila, dodatno pomoći pripremu prostora u Kampusu, posebno imajući u vidu da će taj prostor i nakon Vježbe ostati za potrebe i na korištenje, prije svega Univerziteta u Tuzli, ali i druge društvene potrebe za kojim se može ukazati potreba.

- Sama činjenica da ćemo biti domaćini do sada najveće NATO vježbe za nas nema cijenu. Ovo je državni projekat i Tuzlanski kanton će učiniti sve da on protekne u najboljem redu, jer ovo je velika prilika za promociju Tuzle, Tuzlanskog kantona i cijele Bosne i Hercegovine, jer će za vrijeme trajanja vježbe pažnja svjetske javnosti biti usmjerena u ovom smjeru, rekao je premijer Gutić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK