TUZLARIJE - BILTEN TK

20.09.2008.
Vlada TK
2,2 miliona za privredna društva i 477 novih ranih mjesta

Na jučerašnoj redovnoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona usvojena je Informacija o razlozima i ciljevima dodjele sredstava sa potrošačke jedinice „Intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima“ koji je pripremilo Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, a na zahtjev Skupštine Tuzlanskog kantona.

U Informaciji su hronološki izneseni podaci o proceduri dodjele 2, 2 miliona KM koje su planirane Budžetom Tuzlanskog kantona za 2008. godinu za privredna društva koja u svojoj strukturi imaju najmanje 51% privatnog kapitala.

Ministar Sehudin Ograšević je podsjetio da su sredstva za ove namjene bila veća u odnosu na 2007. godinu u skladu sa zaključkom Skupštine Tuzlanskog kantona da se u cilju ravnomjerne raspodjele sredstava sa ove pozicije povećaju sredstva za subvencije privatnim preudzećima.
Navedeno je da je u potpunosti ispoštovana zakonska procedura za dodjelu ovih sredstava, koja podrazumijeva utvrđivanje Programa raspodjele i Odluku o utvrđivanju kriterija za raspodjelu ovih sredstava, raspisivanje Javnog poziva i dodjelu sredstava, o čemu je javnost bila blagovremeno informisana kroz izvještaje sa redovnih sjednica Vlade Tuzlanskog kantona.

U Informaciji je navedeno da su uslovi za dodjelu sredstava bili:
- posjedovanje investicionog programa
- izmirenei ugovorom reprogramirane obaveze prema poreznoj upravi, PDV i fondovima
- da je privredno društvo obezbijedilo vlastita sredstva za investicioni program, koja ne mogu biti manja od sredstava koja su tražena iz Budžeta,
- realizacija investicionog programa u roku od šest mjeseci od dana potpisivanja Ugovora,
- ako su u ranijem periodu korištene pozajmice od Vlade Tuzlanskog kantona ili postoje dugovanja po drugom osnovu, da su vraćena ili na drugi način regulisana,
- da nisu bili korisnici ovih sredstava po javnom pozivu iz predhodne godine,
- da privredna društva imaju pet ili više zaposlenika na neodređeno vrijeme,
- zapošljavanje najmanje pet novih zaposlenika na neodređeno vrijeme.

Kriteriji za raspodjelu sredstava bili su:

- broj zaposlenika na neodređeno vrijeme u privrednom društvu u periodu trajanja javnog poziva
- broj novouposlenih zaposlenika na neodređeno vrijeme po investicionom Programu za koji se traže sredstva
- visina investicionog ulaganja po programu,
- neto izvozni rezultati (izvoz-uvoz) u 2007. godini.

U Informaciji je navedeno da se na Javni poziv prijavilo 56 privrednih društava, a da je 25 prijava ispunjavalo sve propisane uslove i kriterije.

Ministar Ograšević je naglasio da su uslovi i kriteriji za dodjelu sredstava definisani na taj način da je isključen bilo kakav subjetkivni uticaj prilikom razmatranja i bodovanja prijava.
Svi privredni subjekti kojima su odobrena sredstva potpisali su sa resornim Ministarstvom ugovore kojima su regulisana međusobna prava i obaveze.
Jedan od ključnih elemenata tog ugovora jeste bankovna garancija sa rokom važenja do 31.12.2009. godine.
Ugovorom je predviđeno da, ukoliko Primalac ne ispoštuje sve obaveze koje podrazumijeva dodjela sredstava iz Budžeta, s akcentom na novo upošljavanje, Davalac sredstava će aktivirati bankovnu garanciju odnosno sredstva vratiti u Budžet Tuzlanskog kantona.

Investicionim programima koji su sa 2, 2 miliona KM podržani iz Budžeta Tuzlanskog kantona bit će otvoreno novih 477 radnih mjesta, očekuje se povećanje izvoza i sredstava u Budžetu Tuzlanskog kantona po osnovu poreza i doprinosa.
Preduzeća su se obavezala da će u ove programe ukupno investirati i 7 780 000, 00 KM vlastitih sredstava.

Priredio(la): S.M.