TUZLARIJE - BILTEN TK

10.07.2017.
Delegacija Vlade učestvovala u podjeli Cvijeta – Sjećanje

Tuzlarije


Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Begom Gutićem, danas je, na trgu "Kapija" u Tuzli, učestvovala u akciji podjele Cvijeta – Sjećanje.

Tuzlarije


Kako su istakle i predstavnice udruženja "Gračaničko keranje", koje je zaslužno za dizajn, izradu i promociju "Cvijeta - Sjećanje", "Želja nam je da Cvijet širi poruku koja je dostojanstvena i jedinstvena, a to je da se nikada nikom ne desi genocid, kao što se desio u Srebrenici, Prijedoru, Kozarcu, Foči…".

Tuzlarije


Ovaj cvijet sa jedanaest bijelih latica i zelenim krugom u sredini nosi sjećanje i poruku o najvećem stradanju u Europi nakon Drugog svjetskog rata, genocidu u Srebrenici i stradanju u Prijedoru, Kozarcu, Foči, Višegradu, Sarajevu, Ahmićima i drugim mjestima stradanja u BiH. Podsjećamo, Vlada Tuzlanskog kantona nedavno je donijela odluku kojom je Udruženju "Gračaničko keranje" Gračanica, kao finansijsku podršku u cilju realizacije aktivnosti na izradi i promociji Cvijeta "Sjećanje” kao kulturne baštine, odobrila 3.000 KM.

Tuzlarije


- Vlada Tuzlanskog kantona je prepoznala ovo udruženje, njegov pozitivan utjecaj i iznašla je način da mu pomogne u ostvarivanju njegovih programskih zadataka. Ipak sama ideja i zaštita ovog proizvoda, i njegove simbolike treba biti sistemski riješena rekao je premijer Gutić, te dodao da je i današnja aktivnost i učešće članova Vlade u njoj, skroman doprinos u odavanju počasti stradalima u genocidu u Srebrenici.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK