TUZLARIJE - BILTEN TK

13.07.2017.
Jubilarni 10. po redu GEOREKS ponovno u Tuzli

Tuzlarije


Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić otvorio je danas jubilarni, 10. po redu regionalni Kongres studenata geotehničkih fakulteta "GEOREKS 2017".

U svom obraćanju premijer Gutić se gostima zahvalio na dolasku, te im poželio dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu, Tuzlanski kanton i Tuzlu.

- Nakon što su 2007. godine inicirali održavanje ovako značajnog naučnog skupa, studenti i osoblje Rudarsko – geološko – građevinskog fakulteta domaćini su ovog jubilarnog 10-og po redu Georeksa, pa možemo slobodno reći da se GEOREKS vratio kući, rekao je premijer Gutić.

U proteklim godinama domaćini Georeks-a bili su Ohrid, Budva, Vrnjačka Banja, Niš, Osijek i Sofija, a sama činjenica da su organizatorima Kongresa dosad bili fakulteti univerziteta iz šest različitih država, samo po sebi govori o značaju i ulozi koju ima ovaj studentski naučni skup.

Tuzlarije


- Imajući u vidu prirodno bogatstvo kojim je darovana ova regija, historijsko naslijeđe, te poluvjekovni naučni rad i djelovanje Rudarsko – geološko – građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, mislim da je sasvim logično i za očekivano bilo da odavde potekne ideja GEOREKS-a. Ovaj skup, doprinos je daljem širenju i unaprjeđenju nauče misli, kako u Tuzli, tako i u cijelom regionu. Također, kongres studentima pruža mogućnost da se vježbaju i pripremaju za prezentaciju na konferencijama, kao i da predstave svoje talente i dostignuća drugim studentima, fakultetima i profesorima, a od njega očekujemo da uspostavi kulturu podjele i saradnje pružanjem jedinstvene, ali suštinske mogućnosti za akademsku interakciju među studentima, rekao je premijer Gutić, te učesnicima i organizatorima zaželio da Kongres poluči naučni i stručni uspjeh, koji će obogatiti njihovu profesionalnu stručnost.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK