TUZLARIJE - BILTEN TK

17.07.2017.
Projekat stvaranja podsticajnog okruženja za poduzetništvo i turizam za žene u BiH

Tuzlarije


Slovenska nevladina organizacija PiNA saopštila je da počinje sa sabiranjem prijava za izvedbu Edukativnog mentorskog programa socijalnog poduzetništva za žene na području očuvanja kulturne baštine i turizma za 24 polaznice iz Bosne i Hercegovine u okviru projekta "Podsticajno okruženje za socijalno poduzetništvo i turizam za žene u BiH".

Na projektu, koji finansira slovensko Ministarstvo za vanjske poslove iz sredstava programa Međunarodnoga razvojne saradnje Slovenije, pored PiNE sudjeluje još sedam bosanskih projektnih partnera sa područja prava žena, razvoja turizma i poduzetništva. Od ekonomske krize BiH bilježi porast nejednakosti žena, što je između ostalog i posljedica teže dostupnosti tržištu rada. Iako je područje socijalnog poduzetništva i turizma dio nacionalnih i lokalnih strategija održivog razvoja države te stvaranja radnih mjesta, BiH nema dovoljno razvijeno okruženje i kapacitet za implementaciju strategija. Slovenska organizacija PiNA je s partnerima prepoznala ove nedostatke i projekat zasnovala višeslojno.

Od 14. jula su na internet portalu projekta poduzetnice.org otvorene prijave, preko kojih će se izabrati 24 učesnice praktične obuke za jačanje menadžerskih i ličnih sposobnosti te ih preko različnih sadržajnih modula pripremiti na ulazak u svijet poduzetništva i turizma.

U toku projekta bit će realiziran još i edukativno-mentorski program za nevladine organizacije za jačanje okuženja za socijalno poduzetništvo za žene na području kulturne baštine i turizma, te osnivanje ženskog inkubatora socijalnoga poduzetništva i turizma, pokretanje mreže za podsticanje socijalnog poduzetništva za žene i jednakosti spolova u turizmu te osvještavanje o značaju jednakosti spolova i uključenosti žena u socijalno poduzetništvo na području kulturne baštine i turizma.

Pored PiNE na realizaciji projekta sudjeluju Centar za edukaciju mladih Travnik, Zavičajni muzej Travnik, JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini (Sarajevo), Udruženje za promociju i razvoj kreativnog izražavanja Kreativni svijet! iz Travnika, Udruženje žena Viktorija 99 Jajce i Asocijacija mladih Vinac iz Vinca.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK