TUZLARIJE - BILTEN TK

19.09.2008.
Ministrica Alić održala sastanak sa dekanima visokoškolskih ustanova


Danas je Meliha Alić, federalna ministrica obrazovanja i nauke, na Prirodno - matematičkom fakultetu u Tuzli, održala sastanak sa dekanima visokoškolskih ustanova koje je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, s ciljem podrške implementiranju Bolonjskog procesa, finansijski pomoglo u opremanju i rekonstrukciji. Razgovaralo se o problemima prepoznavanja visokoškolskih kvalifikacija koje su dodjeljene na studijskim programima u skladu sa Bolonjskim procesom, kao i problemima zapošljavanja diplomanata sa tim kvalifikacijama.



Ministrica Alić obavijestila je dekane visokoškolskih ustanova da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke pripremilo i jednu informaciju u vezi navedenih problema, u kojoj je predloženo da poslodavci u FBiH pokrenu aktivnosti na prepoznavanju kvalifikacija i omoguće zapošljavanje diplomantima s tim kvalifikacijama.

- Današnji razgovor na Univerzitetu u Tuzli mi dodatno pomaže da argumentiramo Vladi Federacije BiH neophodnost prepoznavanja svih kvalifikacija stečenih na priznatim visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH, kazala je ministrica Alić.

Ovaj sastanak bio je i prilika da se detaljnije razgovara o Standardima i normativima za oblast visokog obrazovanja u Federaciji BiH, koje je Vlada FBiH na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke usvojila u junu ove godine.

S.M.