TUZLARIJE - BILTEN TK

23.08.2017.
Otvoren 44. ˝Sajam šljive˝ u Gradačcu

Tuzlarije


U Gradačcu je danas svečano otvoren 44. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, poznatiji kao "Sajam šljive". Sajam su presijecanjem vrpce svečano otvorili premijeri FBiH i TK Fadil Novalić i Bego Gutić, te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Tuzlarije


Na oko 4.500 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog sajamskog prostora, svoje proizvode i usluge prezentira oko 300 izlagača iz BiH, zemalja okruženja, te Austrije, Češke, Mađarske, Turske i Njemačke. Osim izložbenog dijela, i ove godine će u okviru Sajma biti održano niz stručnih predavanja i prezentacija iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, ističe generalni direktor Gradačačkog sajma Hašim Šabanović.

Tuzlarije


"Prkoseći prirodnim nepogodama koje su nas pratile proteklih, pa i ove godine, organizatori sajma su održali kontinuitet i održavaju Sajam koji se opravdano izborio za vodeću manifestaciju ovog tipa u širem okruženju. Godinama Sajam šljive u Gradačcu snažno potiče privredni razvoj, naročito u poljoprivredi i snažno potiče rađanje novih preduzeća koja doprinose društvenom razvoju. Zbog svega rečenog Vlada Tuzlanskog kantona konstantno podržava ovu sajamsku aktivnost", rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić. Također, premijer je, obzirom na zrelost koju gradačački sajam pokazuje, naglasio potrebu njegovog povezivanja sa drugim sajamskim manifestacijama ovog tipa, kao što je to npr. specijalizirani sajam ovog tipa u Berlinu.

Tuzlarije


"Činjenica da bosanskohercegovačko voće i povrće, a prvenstveno šljiva i kornišon već imaju trasiran put i svoje stalno tržište u ovoj zapadno - evropskoj zemlji, osigurava nam dobru polaznu osnovu za uspostavljanje kvalitetnije saradnje između ovih sajamskih manifestacija", zaključio je premijer Gutić.

Tuzlarije


Kao i prethodnih godina, u Destileriji "Krušik" u Donjem Skugriću će biti održano Stručno-naučno savjetovanje, a u sajmištu niz okruglih stolova te kolektivnih izložbi i prezentacija. Uz podršku EU ProLocal programa prezentirat će se prednosti zajedničkom pristupu tržištu. Federalno ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa grupacijom Svjetske banke i Britanskom ambasadom prezentirat će Vodič za izvoz voća i povrća u EU iz BiH i Investicioni profil sektora voća i povrća FBiH-a.

Tuzlarije


Ove godine, 24. i 25. augusta, održat će se II Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem za koji je prijavljeno 55 radova autora iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Osim podrške Sajmu, kao manifestaciji od značaja za Tuzlanski kanton, Vlada Tuzlanskog kantona posebno je podržala i održavanje ovog Kongresa.

"To potvrđuje da je pčelarstvo značajna djelatnost na ovim prostorima što je posljedica, prije svega bogatstva flore, tradicije u pčelarenju kao i navika u konzumiranju meda. Cilj ovog kongresa je da se svake godine okupe naučnici iz oblasti pčelarstva i stručnjaci iz prakse, da predstave svoja znanja te da se to znanje upotrijebi za razvoj pčelarstva i razvoj ruralnog društva općenito", naglasio je prof. dr. Midhat Jašić, predsjednik Organizacionog odbora Kongresa.

Tuzlarije


Drugog dana Sajma bit će dodijeljene medalje za kvalitet izloženih proizvoda.

Posjetioci će moći vidjeti prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Plave gradačačke noći upotpunit će bogat i zanimljiv kulturno-zabavni program.

Ovogodišnji 44. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive održat će se od 23. do 27. augusta u Gradačcu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK