TUZLARIJE - BILTEN TK

24.08.2017.
Interes investitora za stanje u GIKIL-u

Tuzlarije


Na zahtjev Israeli Investment Group Balkan d.o.o. delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Begom Gutićem susrela se danas sa Jevgenijem Zotovim, direktorom ove investicijske grupe zainteresirane za kupovinu i ulazak u vlasničke ili upravljačke odnose u lukavačkoj koksari.

Premijer je direktora Zotova upoznao sa stanjem, izazovima i poteškoćama s kojima se susreću Global ispat koksna industrija (GIKIL) i državna kompanija Koksno hemijski kombinat (KHK), te pokrenutim sudskim procesima u vezi sa utvrđivanjem vlasništva u ovoj kompaniji.

„Vlada je trenutno u procesu sudskog dokazivanja prava vlasništva i upravljanja u GIKIL-u i očekujemo da nadležni sud u što skorije vrijeme donese presudu u ovom predmetu“, rekao je premijer Gutić, te dodao da će Vlada, nakon što preuzme upravljačka prava u GIKIL-u izraziti dobrodošlicu svim investitorima koji budu došli sa iskrenim i zdravim namjerama.

„Naši ciljevi, kada je GIKIL u pitanju su zaštita prava i interesa više od 1.000 radnika zaposlenih u ovoj kompaniji, zaštita državnog kapitala, te „zdravo“ poslovanje kompanije koja ima sve preduslove da ostvaruje profit“, zaključio je premijer Gutić.

Kada je u pitanju ova investicijska kompanija treba istaknuti da se radi o izraelsko-ruskoj kompaniji sa osnivačkim kapitalom od 35 miliona američkih dolara, i sa više od 20 godina iskustva u radu u oblasti industrije mineralnih resursa i infrastrukturnih projekata.

U ime Vlade, osim premijera Gutića i direktora Zotova, današnjem sastanku su prisustvovali ministri finansija i industrije, energetike i rudarstva Jakub Suljkanović i Srđan Mićanović, te direktor Koksno hemijskog kombinata Lukavac Zuhdija Hasanhodžić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK