TUZLARIJE - BILTEN TK

25.08.2017.
Vlada TK
Unaprjeđenje saradnje sa austrijskim investitorima

Mogućnosti saradnje sa ciljem unaprjeđenja već dobrog poslovanja austrijskih kompanija na području Tuzlanskog kantona, te sagledavanje mogućnosti i prednosti za nove investicije austrijskih kompanija u našem kantonu bile su glavne teme današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa trgovinskim savjetnikom austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini Filipom Kupferom (Philippe Kupfer).

Tuzlarije

Premijer Gutić i ministar razvoja i poduzetništva Osman Puškar su savjetniku Kupferu prezentirali Tuzlanski kanton, njegove komparativne prednosti u odnosu na druga područja Bosne i Hercegovine, te istaknuli zadovoljstvo nivoom vanjskotrgovinske razmjene koju naš kanton ima sa ovom prijateljskom zemljom.

„Prema zvaničnim podacima Tuzlanski kanton je tokom 2016. godine bio najatraktivnije područje za investiranje u BiH. Dokaz za to je činjenica da je od ukupne vrijednosti stranih investicija dominantan iznos od oko 200 miliona KM investiran na područje Tuzlanskog kantona, a sve to je pokazatelj pozitivne poslovne klime koja je uspostavljena na ovom području“ rekao je ovom prilikom premijer Gutić, te najavio skorašnje donošenje kantonalnih zakona o javno - privatnom partnerstvu i poslovnim zonama, koji će otvoriti nove potencijale potencijalnim investitorima.

„Vrata Vlade Tuzlanskog kantona su otvorena i svi njeni kapaciteti su potpunosti stavljeni na raspolaganje investitorima koji u Tuzlanski kanton dođu sa iskrenim namjerama pokretanja ili proširivanja proizvodnje i otvaranjem novih radnih mjesta“, zaključio je premijer Gutić.
Savjetnik Kupfer je ovom prilikom premijeru i saradnicima ukratko prezentirao trenutno stanje austrijskih investicija u Tuzlanskom kantonu, kao i poslovne planove kompanija sa austrijskim kapitalom.
„Austrijske kompanije koje smo posjetili pohvalile su stanje u Tuzlanskom kantonu, te izrazile zadovoljstvo saradnjom i aktivnostima sa Vladom Tuzlanskog kantona, a to zadovoljstvo rezultiralo je i njihovom željom za širenjem proizvodnih kapaciteta“, rekao je savjetnik Kupfner.
S tim u vezi dogovoreno je da će Vlada i u buduće za sve ono što je u njenoj nadležnosti biti potpun servis investitorima, ali i partner u prevazilaženju onih izazova koji nisu u njenoj direktnoj nadležnosti.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK