TUZLARIJE - BILTEN TK

04.09.2017.
U osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu počela školska godina
Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović i ministar finansija Jakub Suljkanović, danas su, prvog nastavno u Srebreniku, te osnovnu školu „Husino“ i Mješovitu srednju građevinsko-geodetsku školu u Tuzli. g dana u školskoj 2017/18. godini, posjetili Prvu osnovnu školu i Mješovitu srednju školu.

Tuzlarije


Školsko zvono i intoniranje državne himne označilo je početak školske godine, a tim povodom premijer Gutić i ministri Muratović i Suljkanović uputili su želje za uspješno školovanje, dobro zdravlje, dobru saradnju sa nastavnicima, kako prvačićima koji su prvi put sjeli u školske klupe, tako i djeci svih uzrasta koji su započeli nove nivoe obrazovanja u ovoj školskoj godini u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Ove godine u prve razrede osnovnih škola upisano je 4200 učenika, a neznatno više, njih 4250, upisano je u prve razrede srednjih škola. Za sve učenike osnovnih i srednjih škola na području našeg kantona, njih oko 55.500, kao i prošle godine, školska godina započela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.

„Tim činom, uz obavezno isticanje državne zastave na školskim objektima, te državnog grba u učionicama, želimo jačati osjećaj ljubavi prema našoj jedinoj domovini, Bosni i Hercegovini“ rekao je ovom prilikom ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović.

Tuzlarije


Također predstavnici Vlade danas su posebno istaknuli da Vlada Tuzlanskog kantona obrazovanje, i ulaganje u oblast obrazovanja ne vidi kao trošak nego kao dugoročnu investiciju.

„Vlada Tuzlanskog kantona je u proteklom periodu zatekla kapitalna ulaganja u oblast obrazovanja na nivou oko 100.000 KM na godišnjem nivou. Tokom pošle i ove godine mi smo taj iznos podigli za 15 puta, i ove godine smo za kapitalne projekte u oblasti obrazovanja uložili oko 1, 5 miliona KM. Svjesni smo da, zbog broja školskih objekata u našem kantonu, to još uvijek nisu dostatna izdvajanja, ali polako, svake godine kroz određene kapitalne investicije u značajnoj mjeri poboljšavamo uslove za rad i školovanje, kako učenika, tako i nastavnog osoblja“, rekao je u svom obraćanju premijer Gutić.

Današnja posjeta ujedno je bila i prilika da direktori škola upoznaju delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona sa radom i funkcionisanjem ovih ustanova, pri čemu su zajedno obišli učionice i prostore u objektima. Posebna pažnja posvećena je Mješovitoj srednjoj građevinsko-geodetskoj školi u Tuzli. Naime, zbog požara koji ju je zadesio, ova škola je ostala bez dijela fiskulturne sale. Za sanaciju ovog objekta Škole, Vlada je u proteklom periodu izdvojila više od 40.000 KM. Nakon današnjeg obilaska ovog objekta, ali i drugih škola u našem kantonu, premijer Gutić je najavio da će Vlada Tuzlanskog kantona i naredne godine, za kapitalne investicije u školskim objektima, nastojati osigurati barem isti nivo finansijskih sredstava.

Tuzlarije

Na kraju današnjeg obilaska škola predstavnici Vlade su ponovno istaknuli svoje opredjeljenje i izrazili podršku svim strukovnim i tehničkim školama, te najavili mogućnost da Vlada u narednom periodu za učenike ovih škola osigura i određeni vid stipendija.

Obzirom da se u određenim krugovima, zbog poništenog, pa ponovno raspisanog konkursa za prijem nastavnog osoblja, dovodio u pitanje početak školske godine, ministar Muratović je danas otklonio sve sumnje ističući da je konkursna procedura, čiji je glavni cilj bio da omogući ravnopravan tretman i učešće svim zainteresiranim kandidatima, pri kraju, te da će biti okončana u narednih 10-15 dana. Samim tim izvođenje nastavnog procesa neće biti dovedeno u pitanje, zaključio je ministar Muratović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK