TUZLARIJE - BILTEN TK

14.09.2017.
Vlada TK
Prijem za članove UO Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“


Stanje u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“, te planovi za njen dalji razvoj bili su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatana Muratovića sa predsjednikom i članom Upravnog odbora Biblioteke Almirom Žilićem i Enisom Žunić.

Tuzlarije


Imajući u vidu okončane procedure izmjene osnivačke strukture u ovoj ustanovi kulture, gosti su izrazili zadovoljstvo stabilizacijom situacije u Biblioteci, te istaknuli spremnost da ova ustanova kulture u narednom periodu napravi i značajnije iskorake u vidu dodatnog osavremenjavanja i modernizacije svog rada i djelovanja, te pokretanja novih projekata u Biblioteci.
Posebna pažnja tokom sastanka posvećena je radu Američkog kutka, koji već duži niz godina djeluje u prostoru Biblioteke, te je izražena zahvalnost Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država, za pažnju i podršku koju pruža djelovanju i razvoju ovog zajedničkog projekta.

„Američki kutak je jedan svojevrstan dar svim korisnicima usluga Biblioteke, jer kroz njegove usluge imaju priliku doći i do podataka, informacija, literature o američkom društvu. Kao takav on zauzima posebno mjesto i njegova uloga je od velikog značaja, kako za Biblioteku, tako i za Tuzlanski kanton u cjelini“, rekao je premijer Gutić.

Obzirom na uspješno riješena pitanja iz oblasti osnivačkih prava, uvrštavanje u procedure trezorskog poslovanja, te planirano osnivanje novog Ministarstva kulture, sporta i mladih, očekujemo da će sve institucije kulture u narednoj godini biti i nešto bolje pozicionirane, te da će konačno dobiti onoliko pažnje koliko i zaslužuju. Taj impuls trebao bi biti podsticaj za dodatne kvalitativne iskorake, složili su se premijer Gutić i ministar Muratović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK