TUZLARIJE - BILTEN TK

26.09.2017.
Vlada TK
Ispunjeno obećanje i izvršene sve obaveze prema radnicima „Aide“

Današnjim odlukama Vlada Tuzlanskog kantona osigurala je i posljednjih skoro 2 miliona KM za ispunjenje obećanja i izmirenje obaveza prema radnicima Fabrike obuće „Aida“ prema ranije zaključenom trogodišnjem sporazumu.
Tuzlarije

Naime, Vlada je donijela više odluka o odobravanju sredstava sa pozicije „Sredstva sa escrow računa“, kao i njima prateće odluke o davanju naloga za prijenos sredstava sa namjenskog depozita Vlade TK kod Razvojne banke FBiH. Ovim odlukma odobreno je ukupno 1.585.917, 55 KM na ime uplate doprinosa za penziono/mirovinsko i invalidsko osiguranje, te 274.027, 44 KM za uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, a sve u cilju konačne realizacije Sporazuma o preuzimanju obaveza plaćanja obračunatih a neuplaćenih određenih javnih prihoda obveznika uplate Fabrika obuće „Aida“ d.d. Tuzla.
Ova sredstva se odnose na izmirivanje dijela obaveza za doprinose za penziono/mirovinsko i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno osiguranje za period 1.1.2011-18.11.2015. godine, za 276 radnika koji su sa 18.11.2015. godine ostvarili pravo da se prijave na evidenciju nezaposlenih.
Također, Vlada je odobrila 35.113, 87 KM na ime uplate doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, te 6.605, 49 KM na ime uplate posebne naknade na dohodak za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, a u cilju sufinansiranja troškova kod realizacije Sporazuma o preuzimanju obaveza plaćanja obračunatih, a neuplaćenh određenih javnih prihoda obveznika uplate Fabrike obuće „Aida” d.d. Tuzla.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK