TUZLARIJE - BILTEN TK

27.09.2017.
Premijeri Novalić i Gutić posjetili Bazu operacija NATO vježbe i kamp FUCZ

Tuzlarije


U okviru posjete Tuzlanskom kantonu premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić posjetili su danas Bazu operacija za izvođenje NATO terenske vježbe otklanjanja posljedica katastrofe. Ovom prilikom obišli su kamp Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), te se u razgovoru sa direktorom Fahrudinom Solakom upoznali sa lokacijama na kojima će se danas i sutra izvoditi nekoliko scenarija terenske vježbe, kao i ulogom FUCZ u ovim aktivnostima.

Premijer Novalić je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo organizacijom ove vježbe, te istaknuo da je ona ujedno i pokazatelj NATO prisustva, te njegove opredijeljenosti ka ovom prostoru.

„Zadovoljstvo je vidjeti da je Vježba organizirana na ovako visokom nivou, posebno ako uzmemo u obzir da se radi o, prema broju učesnika i broju scenarija, navjećoj do sada održanoj vježbi ovog tipa. Ono što naše zadovoljstvo čini jopš većim jeste činjenica da naše domaće snage civilne zaštite u okvirima ove vježbe pokazuju visok stepen spremnosti da i samo stalno, ali i u koordinaciji sa drugim timovima, odgovore na najveće izazove“ rekao je premijer Novalić.

Obzirom da je domaćin ove vježbe Tuzlanski kanton, premijer Gutić je ponovio da održavanje vježbe za nas nema cijenu. „Radi se o državnom projektu u kojem je Tuzlanski kanton podnio poseban teret, ali nam je zadovoljstvo što nam je ukazana čast i što smo odabrani da budemo domaćini jednog ovako važnog događaja“ zaključio je premijer Gutić.

Iako su neki od timova za spašavanje bili zauzeti izvođenjem vježbi na terenu, preostali članovi i rukovodstvo FUCZ, koji čine oko 10% učesnika cijele Vježbe, nisu krili zadovoljstvo današnjom posjetom, te su se potrudili da u veoma kratkom vremenu demonstriraju dio svoje opreme i spremnosti da odgovore svim zahtjevima koji se pred njih mogu postaviti.

„Pripadnici FUCZ već su učestvovali u više vježbi, među kojima i u prošlogodišnjoj NATO vježbi u Crnoj Gori, te će ovom vježbom unaprijediti svoje vještine, jer ovo nije samo vježba, nego i obuka struktura zaštite i spašavanja, kako bi u stvarnoj situaciji prirodnih i drugih nesreća mogli pružiti što adekvatniji odgovor“, rekao je direktor FUCZ Fahrudin Solak.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK