TUZLARIJE - BILTEN TK

29.09.2017.
Jučer u Sarajevu:
Počelo obilježavanje godišnjice formiranja II Korpusa

Tuzlarije


Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić sa delegacijom Vlade TK prisustvovao je polaganju cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića. Ovim je počelo je obilježavanje godišnjice formiranja Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine u organizaciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Obilježavanju je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je čestitao pripadnicima Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine godišnjicu i zahvalio im na onome što su učinili za BiH i narod.

"To je bio izvanredan korpus. Prije svega, stručno veoma jak, sa jakim oficirskim kadrom, držao je ogroman dio teritorije. Nije slučajno da su tri od devet narodnih heroja upravo iz ovog korpusa, zatim tri visokoodlikovana borca, preko 300 zlatnih ljiljana", rekao je Izetbegović.

Ovom je prilikom istaknuto da je riječ o korpusu koji je imao najviše brigada i koji je držao najveću slobodnu teritoriju u BiH.
Drugi korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji RBiH. Osnovan je 29. septembra 1992. godine, prema naredbi konandanta Štaba Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH, a zona odgovornosti se protezala na 28 općina sjeveroistočne i istočne Bosne, te dijelom Posavine.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK