TUZLARIJE - BILTEN TK

29.08.2008.
Održan radni sastanak Ministarstva obrazovanja i predstavnika Univerziteta


S obzirom da se Javna rasprava o Nacrtu Zakona o univerzitetu približiva kraju Ministarstvo obrazovanja nauke kulture i sporta Tuzlanskog kantona danas je na temu pomenutog zakona organiziralo radni sastanak sa dekanima i menadžmentom Univerziteta u Tuzli.



Posebna pažnja na današnjem sastanku posvećena je naučnoistraživačkom radu i njegovom tretiranju unutar budućeg Zakona, nastavnim planovima i programima, kao i obaveznom usklađivanju Zakona o univerzitetu sa Zakonom o visokom obrazovanju.

„Cilj ovog sastanka bio je da se saslušaju sve primjedbe i sugestije od strane dekana i predstavnika Univerziteta kako bismo organizirali što efikasniji okrugli sto, a na kraju i kreirali Zakon koji daje dovoljno autonomije fakultetima, a ujedno vodi računa o jedinstvenom, odnosno integrisanom univerzitetu“ – istakla je ministrica Mirzeta Hadžić – Suljkić.

Pored gore navedenog, predstavnici Univerziteta i fakulteta izložili su i problem valorizacije diploma trogodišnjeg, naspram diploma četverogodišnjeg studija. S obzirom da se radi o problemu koji je već prisutan na državnom nivou, prisutni su se složili da je to oblast za koju treba sačekati donošenje Pravilnika o stručnim i akademskim zvanjima.

Okrugli sto na temu Nacrta Zakona o univerzitetu planiran je za petak 05.09.2008. godine.

Priredio(la): S.M.