TUZLARIJE - BILTEN TK

11.10.2017.
Vlada TK
Konkretne aktivnosti na reorganizaciji rada Vlade TK

U cilju realizacije ranije najavljenih aktivnosti za reorganizaciju rada Vlade Tuzlanskog kantona, a u smislu racionalizacije poslova koji se obavljaju u pojedinim kantonalnim organima uprave ministarstvima i upravnim organizacijama Vlada je danas utvrdila prijedloge Zakona o izmjenama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Tuzlanskog kantona i Zakona o izmjenama Zakona o Vladi Tuzlanskog kantona.
Tuzlarije


Naime, predloženo je spajanje Ministarstva razvoja i poduzetništva i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva u jedno Ministarstvo koje bi nosilo naziv Ministarstvo privrede. Predloženo je razdvajanje Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta na Ministarstvo obrazovanja i nauke i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade, a iz razloga poboljšanja i unapređenja oblasti kulture i sporta, te odnosa zajednice prema mladima kroz utvrđene nadležnosti Ministarstva za kulturu, sport i mlade.

Također, kada je u pitanju Kantonalna direkcija robnih rezervi kao samostalna upravna organizacija, predloženo je da, imajući u vidu nadležnosti Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja, ova institucija ubuduće bude u sastavu tog Ministarstva, a cijeneći ujedno i potrebu gore pomenute racionalizacije u obavljanju poslova iz resornih nadležnosti tih organa.

Osim navedenog, izmjene se odnose i na poboljšanje samog teksta Zakona i njegovo usklađivanje sa pozitivnim zakonodavstvom.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK